Ten dżem zrobisz w 10 minut i to w listopadzie. Zachwyca smakiem i jest zdrowszy od tradycyjnego
Jeśli w twojej kuchni zalegają owoce, koniecznie sięgnij po ten przepis na dżem, który zrobisz już w 10 minut i to nawet jesienną porą. Prosty w wykonaniu jest smaczną i zdrową alternatywą dla tradycyjnych przetworów. Poznaj recepturę, a będziesz po nią sięgać regularnie.
Robienie dżemów zazwyczaj kojarzy się z letnim czasem, gdy trwa sezon na wiele owoców. Jak się okazuje, późną jesienią również można go przygotować i to o dowolnym smaku. Wystarczy tylko kilka składników, 10 minut wolnego czasu i odrobina chęci. Według tego przepisu każdy zdoła przyrządzić dżem do wykorzystania teraz lub do przechowywania w słoiku.
Tradycyjne dżemy zazwyczaj słyną z tego, że zawierają sporo cukru, który odpowiada między innymi za gęstość oraz trwałość przetworów. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku przetworów przygotowywanych z nasion chia, które pełnią rolę naturalnego zagęstnika. Tym samym taki dżem jest w zupełności wolny od cukru rafinowanego.
Wystarczy odpowiednio zagotować nasiona chia, by przetwory zyskały odpowiednią konsystencję i przy tym wyjątkowy smak. Na tym jednak nie koniec, gdyż ta alternatywa dla słodkich dżemów niesie za sobą ogrom korzyści zdrowotnych. Nasiona chia charakteryzują się bowiem wysoką zawartością wartościowych tłuszczy, w tym kwasów omega-3, także licznych witamin i minerałów.
W połączeniu z mocą zdrowia zawartą w poszczególnych owocach można stworzyć zdrowe i smakowite przetwory o każdej porze roku. Niezbyt słodkie sprawdzą się jako dopełnienie wielu deserów, takich jak gofry czy naleśniki. Najszybciej można go przygotować z owoców typu maliny, truskawki, wiśnie czy jagody (również w postaci mrożonej), ale również sprawdzą się do tego owoce zawierające dużo pektyn, czyli gruszki, śliwki, brzoskwinie, a nawet banany.
Zobacz także: Pij codziennie na odporność i kaszel. Bije na głowę niejeden syrop
Po przepis na dżem z nasion chia warto sięgać, gdy w kuchni zalegają owoce, które wkrótce mogą się zepsuć lub po prostu masz ochotę na słodki, ale przy tym zdrowy dodatek do deseru. Jesienno-zimową porą warto przetwory wzbogacić o aromatyczne dodatki, takie jak kardamon, cynamon czy też skórka pomarańczy.
W listopadzie pokuś się o przygotowanie dżemu z chia, do którego wykonania potrzebujesz następujących składników:
- 4 łyżki nasion chia
- 4 szklanki owoców (np. mrożone maliny)
- Kilka kropel soku z cytryny
- Dodatki: laska cynamonu, anyż, kardamon
Sposób przygotowania:
W garnku o grubym dnie podgrzewaj owoce, aż się rozpadną. Rozgnieć je (np. tłuczkiem) w zależności od preferencji, na drobno lub pozostawiając większe kawałki owoców. Następnie wsyp nasiona chia i całość dokładnie wmieszaj. Nasiona chia zaczną pęcznieć.
Powstały dżem przełóż do suchych i wyparzonych słoików. Korzystaj z dżemu na bieżąco, przechowując go przez kilka dni w lodówce lub zapasteryzuj i składuj w suchym miejscu.
Może cię zainteresować: Przynieś ze spaceru i zrób dżem. Jego smak cię zaskoczy
Zobacz też:
O które godzinie jesz śniadanie? To dlatego nie możesz schudnąć
Wystarczy połówka dziennie. Wysoki cukier i cholesterol będą tylko wspomnieniem
Jest o wiele zdrowszy od zwykłego jogurtu. Ma więcej białka i pozwala schudnąć