Ten deser to sekret młodości. Wygładza skórę i nabłyszcza włosy
Właściwa dieta to klucz nie tylko do zdrowia, ale i urody. Odpowiednio dobrane składniki pozytywnie wpływają na nasz wygląd i samopoczucie. I chociaż panuje przekonanie, że zdrowe odżywianie wiąże się z wieloma restrykcjami, okazuje się, że pełnowartościowe i bogate w składniki odżywcze mogą być również desery.
Piękna i gładka skóra, długie, mocne paznokcie oraz lśniące włosy to marzenie wielu osób. Można je spełnić, dostarczając swojemu organizmowi kolagenu.
Kolagen jest niebywale ważnym składnikiem w kontekście zachowania młodego wyglądu oraz wzmocnienia organizmu. Dość często dostarcza się go głównie za pośrednictwem suplementów w formie tabletek lub proszku. Istnieją jednak atrakcyjniejsze rozwiązania.
Kolagen stanowi aż 30% białka w organizmie. Zapewnia strukturę, wsparcie oraz siłę skórze, a także mięśniom, kościom, czy tkankom łącznym. Stosowane przez wielu ludzi suplementy kolagenowe dostarczają tego składnika, ale najlepszym rozwiązaniem jest po prostu zbilansowana dieta, dzięki której naturalna produkcja kolagenu przebiega prawidłowo.
Warto wymienić też najważniejsze funkcje, które spełnia kolagen:
- pomaga fibroblastom w tworzeniu się skóry właściwej,
- odgrywa ważną rolę w zastępowaniu martwych komórek skóry,
- zapewnia ochronną powłokę dla narządów,
- nadaje skórze wytrzymałości i elastyczności,
- pomaga w krzepnięciu krwi.
Czytaj również: Te owoce mają najwięcej witaminy C i najlepiej wzmacniają odporność. To wcale nie cytryna
Doskonałą metodą na dostarczenie sobie kolagenu, dodatkowo w smaczny sposób, jest przygotowanie deseru. Będzie to sposób na smakowitą przekąskę, a jednocześnie na przetransportowanie kolagenu do organizmu i wsparcie jego funkcjonowania.
Do przygotowania kolagenowego deseru potrzebne będą składniki takie jak:
- 1 awokado,
- 6 daktyli,
- 5 pełnych łyżek świeżych lub mrożonych jagód,
- 300 ml mleka,
- 3 łyżki kakao lub 30 g czekolady gorzkiej,
- 1 łyżka żelatyny w proszku,
- 40 ml bardzo zimnej wody,
- garść wiórków kokosowych.
Żeby przygotować smaczną przekąskę, trzeba na początku rozpuścić żelatynę w 40 ml zimnej wody. Później można pokroić awokado i daktyle na mniejsze kawałki oraz posiekać czekoladę. Wszystkie składniki (oprócz żelatyny i zimnej wody) trzeba potem zmiksować na gładką masę.
Kolejnym krokiem jest powolne dolanie żelatyny i wymieszanie deseru na gładką masę. Następnie wystarczy przelać masę do pucharków lub foremki o wysokim brzegu. Deser powinien "odpocząć" przez kilka godzin w lodówce, do momentu aż masa stężeje. Przysmak można dodatkowo ozdobić kilkoma listkami mięty.
Zobacz też:
Biorę czerstwy chleb i zalewam. Po usmażeniu mam smaczny deser dla całej rodziny
To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę