Ten chleb smakuje lepiej niż z piekarni. Moja mama piecze go co drugi dzień
Przygotowanie tego domowego chleba to bułka z masłem. Zrobisz go samodzielnie bez brudzenia sobie rąk przy wyrabianiu, a jest przepyszny. Smakuje bosko z wędliną, serem czy pastą kanapkową. Spróbuj położyć go na stole, a zobaczysz, że zniknie ze stołu ekspresowo. Jest sycący, lecz domownicy na sto procent będą domagać się kolejnych bochenków.
Pieczywo własnej roboty może smakować znacznie lepiej od sklepowego. Wiadomo, jaki ma skład, a satysfakcja z jego przygotowania jest ogromna. Zwłaszcza jeśli znajdą się w nim ciekawe dodatki, dzięki którym może się wyróżnić na stole. Na pewno nie pożałujesz, jeśli nauczysz się prostego przepisu na chleb z makiem.
Jest przepyszny, miękki, a jednocześnie lekko pikantny. Szybko syci, wspomaga pracę jelit i ma szerokie zastosowanie w kuchni. Nie zwlekaj więc, tylko od razu sprawdź, jak przygotować domowy chlebek makowy krok po kroku.
Może cię zainteresować: Twoje jelita pokochają tę zupę. Mało kto wie, jaka jest zdrowa
Domowy chlebek makowy jest lekko pikantny, więc smakuje bosko, jednak jest znacznie więcej powodów, dla których warto nauczyć się go przygotowywać. Przede wszystkim chodzi o jeden z jego najważniejszych składników.
Dobrze zgadłeś, jeśli pomyślałeś o maku, który ma wiele cennych właściwości. Zawiera magnez, wapń, cynk czy żelazo, a także sycący błonnik, który wspiera pracę jelit. Chleb z makiem zawiera także płatki owsiane - sycące i zdrowe. Dostarczają energii na długo, co oznacza, że po jego zjedzeniu zmniejszy się szansa, że będziesz podjadał między posiłkami.
Czytaj również: W PRL-u wszyscy się nimi zajadali. Zrobisz je szybko i za grosze
Przepis na chleb z makiem jest prosty i nie ubrudzisz sobie rąk przy jego wyrabianiu. Najpierw wyjmij jednak z szafki keksówkę i miskę oraz zdobądź potrzebne składniki, aby go przygotować. Spokojnie, produkty te są raczej tanie i kupisz je w każdym sklepie spożywczym.
Przepis na makowy chlebek:
- mąka pszenna (typ 480) - 450 g
- mak - 60-65 g
- płatki owsiane - 50 g
- woda letnia - 200 ml
- mleko letnie - 200 ml
- drożdże suszone - 7g
- cukier - 1 łyżka
- sól - 1 łyżka
Przygotuj miskę i wrzuć do niej suche składniki. Dokładnie je wymieszaj, a następnie dodaj także mleko, wodę i ponownie połącz produkty za pomocą obrotów łyżką na jednolitą masę. Przykryj ciasto czystą, lekko wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 50 minut, aby wyrosło. Keksówkę możesz w tym czasie już wyłożyć papierem do pieczenia.
Kiedy minie czas oczekiwania, aż ciasto wyrośnie, ponownie przemieszaj zawartość miski łyżką. Delikatnie opadnie i wtedy przełóż go do formy, wygładź łyżką i posyp makiem. Odłóż i poczekaj, aż piekarnik nagrzeje się do 200 stopni Celsjusza (trybie pieczenia góra-dół).
Włóż chlebek makowy do środka, jednak w trakcie pieczenia przynajmniej dwa razy skrop górę wypieku wodą. Po 50 minutach powinien być gotowy. Wyłóż go wówczas na kratkę i pokrój, kiedy już wystygnie.
Zobacz też:
To obłędne ciasto zrobisz bez pieczenia. Goście będą przekonani, że jest z cukierni
Jelita podziękują ci za ten koktajl. Masa błonnika i probiotyków w 1 szklance
Sernik robię tylko na takim serze. Dzięki niemu nie opada i nie pęka