W PRL-u wszyscy się nimi zajadali. Zrobisz je szybko i za grosze
W PRL-u wszyscy się nimi zajadali, jednak dziś pamięta już o nich niewielu Polaków. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne, a składniki na nie kosztują grosze. Chodzi oczywiście o kluski żelazne znane także jako przecieraki. Koniecznie zrób je na obiad. To proste danie zachwyci domowników do tego stopnia, że zniknie ze stołu w pięć minut.
Kluski żelazne (inaczej przecieraki) są znane ze swojego szarego koloru, który zawdzięczają użyciu surowych tartych ziemniaków. Były popularne w PRL-u, lecz niektórzy Polacy do dziś chętnie się nimi zajadają w województwie łódzkim i wielkopolskim.
Niestety w innych częściach kraju zostały praktycznie zapomniane. Podaje się je zazwyczaj kapustą kiszoną lub bigosem, żeberkami, roladą wieprzową, schabem w sosie lub kotletem. Obowiązkowym dodatkiem do tej tradycyjnej, łatwej potrawy są natomiast skwarki i podsmażona cebulka. Sprawdź, jak ją przygotować.
Może cię zainteresować: Ta herbata jest zdrowsza i smaczniejsza od tradycyjnej. Nasi sąsiedzi piją ją każdego dnia
Kluski żelazne w PRL-u można było zjeść na każdej stołówce pracowniczej. Były tak dobre, że ustawiały się po nie kolejki. Dziś wciąż można ich zresztą spróbować w niektórych lokalach na terenie województwa łódzkiego, gdzie uchodzą za jeden z największych z lokalnych przysmaków (w 2016 roku zostały nawet wpisane na oficjalną listę produktów tradycyjnych).
Kluski żelazne są przygotowywane z tartych surowych i gotowanych ziemniaków oraz mąki, podawane wraz ze skwarkami i cebulą. Można je formować na podłużne wałeczki albo w formie kładzionej.
Czytaj również: Ten sernik zrobisz tylko z 3 składników. Zapomnij o mieleniu twarogu
Kluski żelazne mogą pomóc ci zapobiec marnowaniu jedzenia. To dlatego, że możesz przygotować je zawsze wtedy, gdy zostaną ci resztki ziemniaków z wczorajszego obiadu.
Przepis na kluski żelazne - składniki:
- ziemniaki ugotowane (w mundurkach) - 4 sztuki
- ziemniaki surowe - 5 sztuk
- mąka pszenna - 3 łyżki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
Gdy ugotujesz ziemniaki, obierz je i rozgnieć tłuczkiem. Wrzuć do miski. Surowe ziemniaki obierz natomiast, dokładnie umyj i zetrzyj za pomocą tarki. Odciśnij je z wody, a później połącz oba składniki (do ugotowanych ziemniaków dorzuć surowe).
Dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, dopraw i wymieszaj dokładnie tak, by uzyskać jednolitą masę. Uformuj kluski lub wałeczki wedle uznania. Wrzuć do garnka, na osoloną wrzącą wodę i gotuj przez 7-8 minut. Później odcedź i wyłóż żelazne kluski na talerze. Smacznego!
Zobacz też:
Naleśniki przywierają do patelni? Najprawdopodobniej popełniasz ten błąd
Rozpływają się w ustach i niemal robią się same. W sam raz do popołudniowej kawy
Takiego rosołu jeszcze nie jadłeś. Wystarczy odrobina, by zyskał niezwykły aromat