Reklama
Reklama

Tego nie jedź na wakacjach all inclusive. Konsekwencje mogą być poważne

Wakacje all inclusive mogą być kuszące pod wieloma względami. Jedną z największych zalet takiej formy wypoczynku jest możliwość korzystania z pełnego wyżywienia, dodatkowych przekąsek i napojów praktycznie bez ograniczeń. Nie wszystkie produkty warto jednać jeść, nawet jeśli wyglądają smacznie. To może się bowiem skończyć problemami żołądkowymi.

Lecisz na zagraniczne wakacje, aby odpocząć i nie chcesz martwić się o organizację posiłków? Odkrywanie lokalnych knajpek ma swój urok, lecz jeśli wolisz mieć je zapewnione przez hotel, dobrym rozwiązaniem mogą być dla ciebie wakacje all inclusive, gdzie jedzenie i napoje zazwyczaj są już wliczone w cenę.

Wybierając miejsce zakwaterowania, weź jednak pod uwagę opinie poprzednich klientów. Dzięki temu unikniesz rozczarowań z niedobrym jedzeniem. Lecz nawet jeśli oceny będą obiektu będą nienaganne, zachowaj ostrożność na stołówce i unikaj spożywania niektórych potraw, ponieważ może być to ryzykowne.

Może cię zainteresować: Bób jest miękki i niesmaczny? To wina powszechnego błędu

Lepiej nie rób tego na wakacjach all inclusive. Może cię czekać "zemsta faraona"

Po pierwsze nie panikuj, bo jedzenie na all inclusive zazwyczaj jest naprawdę smaczne i jest dobrej jakości. Zwłaszcza w dobrych hotelach, jednak lepiej dmuchać na zimne i unikać niektórych potraw, aby nie skończyć z "zemstą faraona", czyli zatruciem pokarmowym, często występującym u turystów podróżujących szczególnie do tropikalnych miejsc (np. do Egiptu).

Podczas przechadzki dookoła szwedzkiego stołu na pewno znajdziesz coś siebie. Jessie Chambers, starsza konsultantka ds. podróży z Global Work and Travel, mówi wprost, że jej zdaniem, najważniejszym problemem jest... woda z kranu. Pod żadnym pozorem jej nie pij. 

Czytaj również: Co Ewa Wachowicz gotuje w lecie? Przepis na tę zupę to prawdziwe złoto

Nie tylko woda jest ryzykowna. Czego nie jeść na wakacjach all inclusive?

Przy okazji rozmowy z serwisem express.co.uk ekspertka przestrzegła również przed... ryżem i makaronem, ponieważ je gotuje się i zalewa wodą. A także przed sosami, które się do nich dodaje i innymi produktami, które są na długo zostawiane w temperaturze pokojowej. Jest to bowiem nie lada raj dla bakterii. 

Unikać lepiej także nieodpowiednio przechowywanych wędlin, mięsa i serów, zimnych przekąsek i owoców, ponieważ mogły być myte w zanieczyszczonej wodzie z kranu. Z tego samego powodu wątpliwości wzbudza lód dodawany do napojów i drinków, choć na szczęście do jego wytwarzania coraz częściej używa się już filtrowanej wody.

Z ostrożnością należy podchodzić także do deserów, zwłaszcza tych z kremami, które stoją poza lodówkami. Najbezpieczniej wybierać świeżo przygotowywane posiłki, które są przyrządzane "na żywo" lub dopiero co pojawiły się na stołach.

Zobacz też:

Te grzyby lepiej smakują w zupie, niż borowiki. Jednak nie łatwo je znaleźć

Dodajesz to do serka wiejskiego? Możesz sobie poważnie zaszkodzić

Te owoce otulają jelita jak kołderka. Są ultrazdrowe, ale mało znane

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: wakacje | turystyka | dieta | zdrowe żywienie