Reklama
Reklama

​Te tureckie galaretki są uwielbiane na całym świecie. Zrobi je w domu nawet kulinarne beztalencie

Większość osób kojarzy Turcję z gorącym powietrzem i ciepłą wodą, więc idealnym miejscem na wakacje. Warto jednak pamiętać, że nad Bosforem znajdziemy również pyszną kuchnię. Jeśli chcemy poczuć powiew tureckich wakacji tej jesieni, możemy przygotować ten słodki przysmak. Poznaj przepis na tureckie lokum.

Przepis na lokum, a właściwie rachatłukum

Na pierwszy rzut oka wielu osobom może się wydawać, że do przygotowania tego deseru konieczne są nie tylko trudno dostępne składniki, ale także duże umiejętności kulinarne. Nic bardziej mylnego. Bez problemu zrobisz lokum w domu, wystarczy, że przygotujesz:

  • 150 ml soku z ulubionych owoców,
  • 600 ml wody,
  • 750 g cukru,
  • 80 g skrobi kukurydzianej,
  • sok z 1 cytryny,
  • skrobia ziemniaczana do posypania formy.

W klasycznych przepisach na lokum ich smak otrzymuje się poprzez dodanie wody różanej, mięty lub wanilii. Jeśli chcesz w ten sposób przygotować rachatłukum, wystarczy, że zamiast soku z owoców dodasz taką samą ilość wody, ewentualnie wymieszanej z barwnikiem.

Sprawdź również: Pij kawę z tą przyprawą. Przyspiesza metabolizm, pomaga w dolegliwościach trawiennych

Lokum — sposób przygotowania

Przygotowanie lokum to naprawdę jeden z prostszych przepisów na słodycze. Do dużego garnka albo na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy wodę i sok z jednej cytryny. Taki syrop gotujemy przez 15 minut, często mieszając. Po tym czasie dokładnie łączymy sok z ulubionych owoców ze skrobią kukurydzianą i dodajemy na patelnię. Następnie całość gotujemy przez godzinę, co jakiś czas mieszając, aż masa stanie się gęsta i ciągnąca. Foremkę dokładnie posypujemy przesianą przez sitko skrobią ziemniaczaną, wylewamy na nią słodką masę i ponownie posypujemy skrobią. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i po tym czasie kroimy w długie paski lub kostki. Smacznego!

Zobacz też:

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy