Reklama
Reklama

Te rogaliki zrobisz z obiadowych resztek. Trudno uwierzyć, że są takie smaczne

Słodkie rogaliki mają wielu miłośników. Co ciekawe, niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że da się je przyrządzić z ziemniaków, które zostały z obiadu. Ten sposób pozwala na wykorzystanie resztek – nic się nie zmarnuje! Przepis jest banalnie prosty i nie wymaga zbyt wielu składników. Sprawdź, jak zrobić niebiańskie rogaliki z wczorajszych ziemniaków!

Rogaliki z wczorajszych ziemniaków. Rewelacyjny pomysł na wykorzystanie resztek

Bardzo często zdarza się, że po obfitym obiedzie zostaje nam dość sporo resztek. Wśród nich z pewnością znajdują się również ziemniaki. Odgrzewane następnego dnia nie smakują już tak samo dobrze. Wobec tego wiele osób może zastanawiać się nad tym, w jaki sposób wykorzystać pozostałe resztki, by się nie zmarnowały. Odpowiedź jest zaskakująca – warto zrobić z nich przepyszne rogaliki. 

Rogaliki z wczorajszych ziemniaków z pewnością zaskoczą niejedną osobę. Sposób przygotowania jest banalnie prosty, a ponadto przepis nie wymaga zbyt wielu składników. Z przygotowaniem owych słodkości poradzą sobie nawet te osoby, które nie pieką zbyt często. Rogaliki można podać do kawy lub herbaty – goście będą zachwyceni.

Jak zrobić rogaliki z wczorajszych ziemniaków?

Co jest potrzebne do przygotowania rogalików z wczorajszych ziemniaków? Oto lista składników: 

  • Około 250 g ugotowanych ziemniaków (mniej więcej 3 niezbyt duże sztuki); 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • ¾ szklanki cukru; 
  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pół łyżeczki cukru wanilinowego; 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego; 
  • 2 jajka. 
  • Dżem, powidła lub krem czekoladowy do wypełnienia rogalików. 

Sposób przygotowania: 

  1. Upewnij się, że ziemniaki są w temperaturze pokojowej. Następnie rozgnieć je za pomocą widelca lub ubijaka. 
  2. Do ziemniaków wbij jedno jajko, a następnie dodaj cukier, proszek do pieczenia, olej oraz ekstrakt waniliowy (lub cukier wanilinowy). Nie zapomnij o mące – ją należy przesiać przez sitko. 
  3. Porządnie wyrób całość, podziel ciasto na dwa, a następnie rozwałkuj na blacie oprószonym mąką. Wytnij w cieście średniej wielkości trójkąty, na ich podstawę nałóż łyżeczkę dżemu, powideł lub kremu czekoladowego. Zwiń trójkąty w rogale i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  4. Roztrzep jajko, a następnie posmaruj nim trójkąty. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Po około 15 minutach powinny być gotowe (muszą się zarumienić).

Nietuzinkowe rogaliki z pewnością przypadną do gustu tobie i twoim gościom. Możesz podać je do kawy lub herbaty – wówczas smakują jeszcze lepiej

Zobacz też:

Kawa z tym dodatkiem jest puszysta jak chmurka. Stawia na nogi i "wypala" boczki

Zapomnij o brzydkim zapachu smażonej ryby. Wystarczy, że przygotujesz ją w ten sposób

Jesz taką owsiankę na śniadanie? Uważaj, wcale nie jest zdrowa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | ciasta | przepisy