Reklama
Reklama

Te placki ziemniaczane przygotujesz bez użycia tarki. Więcej nie zrobisz innych

Placki ziemniaczane są jednym z ulubionych dań wielu Polaków. To właśnie one często są tematem dyskusji na temat tego, czy powinny być jedzone na słono, czy na słodko. Choć to tania potrawa, dla wielu jest rarytasem jedzonym raz na jakiś czas. Dlaczego? Wszystko przez czasochłonne tarcie ziemniaków oraz cały proces przygotowania. Na szczęście i na to jest sposób. Poznaj przepis na przepyszne placki ziemniaczane, które będą chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. Najlepsze jest to, że zrobisz je bez użycia tarki.

To popularne danie z ziemniaków uważane jest za jedno z najtańszych, a pomimo tego robione jest zaskakująco rzadko. Wszystko za sprawą tego, że nie da się zrobić placków ziemniaczanych w pięć minut. Długi proces tarcia ziemniaków zniechęca wiele osób i często kończy się obtartymi palcami. To jednak może się zmienić. Wystarczy, że poznasz ten przepis, a zapomnisz o tarce i placki ziemniaczane regularnie będą gościć na twoim stole. 

Placki ziemniaczane to ulubione danie wielu Polaków

Z ziemniaków można zrobić wiele wyśmienitych potraw, jednak to właśnie placki ziemniaczane skradły serca Polaków. Choć wokół sposobu podawania tego dania jest zawsze wiele kontrowersji, wszystkich łączy zamiłowanie do tego wydania ziemniaków.  

Co ciekawe, danie to znane jest na całym świecie, lecz różni się nieco sposobem przygotowania. W niektórych krajach ciasto blenduje się na gładką, jednolitą masę z dodatkiem czosnku czy nawet papryczki chili. W wielu wydaniach placki ziemniaczane są bardzo cienkie i smażone na minimalnej ilości tłuszczu. Co do kwestii podania również są istotne różnice w zależności od kraju. Placki ziemniaczane podawane są z jajkiem, bekonem czy kwaśnym twarożkiem. Opcji jest naprawdę wiele. 

Samo przygotowanie placków ziemniaczanych nie należy do trudnych i skomplikowanych. Pomimo to wiele osób rezygnuje z częstego przygotowania tego dania. Dlaczego? Wszystko za sprawą żmudnego ścierania ziemniaków. Nie dość, że najpierw trzeba obrać je ze skórki, to potem czeka nas jeszcze tarcie. To zabiera sporo czasu i zniechęca. Na szczęście jest przepis, który omija ten najbardziej nielubiany etap, a pomimo tego placki wciąż wychodzą złociste i chrupkie.  

Przeczytaj również: Wilk morski jest chudy, zdrowy i pływa w Bałtyku. Jednak większość Polaków nadal wybiera droższego dorsza

Jak przygotować placki ziemniaczane bez tarcia?

Wystarczy raz zrobić placki ziemniaczane z tego przepisu, a już zawsze będziesz po niego sięgać. Co więcej, placki szybko będą znikać z talerza, a wszyscy domownicy zaznają szczęścia, że tak często goszczą na stole. Żmudne tarcie ziemniaków wystarczy zamienić na ich ugotowanie.  

Do wykonania placków będą potrzebne: 

  • 500 g ugotowanych ziemniaków 
  • 2 łyżki mąki  
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej  
  • 1 cebula  
  • 1 jajko  
  • Łyżeczka majeranku 
  • Sól i pieprz 
  • Opcjonalnie: natka pietruszki  

Robienie placków ziemniaczanych zacznij od obrania i ugotowania ziemniaków. Kiedy będą już miękkie, rozgnieć je i dodaj do nich pokrojoną i podsmażoną cebulkę. Dorzuć mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także wbij jajko. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszaj dokładanie wszystkie składniki i ciasto na pyszne placki ziemniaczane gotowe.  

Pozostaje rozgrzać tłuszcz na patelni, a następnie smażyć placki ziemniaczane do momentu aż zyskają złocisty kolor z obu stron. Najlepiej formować porcje za pomocą łyżki. Tuż po usmażeniu warto placki położyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Wysmażone placki można podać według własnych preferencji, na słodko bądź słono.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania