Reklama
Reklama

Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrób te chrupiące paluszki, a wszyscy będą prosić o dokładkę

Wielu osobom ziemniaki kojarzą się jedynie z klasycznym niedzielnym obiadem. Warto jednak pamiętać, że jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, które możemy znaleźć w sklepie. Jeśli brakuje ci pomysłu na oryginalną i pyszną przekąskę, koniecznie musisz sprawdzić przepis na chrupiące i aromatyczne paluszki ziemniaczane. Dzięki niemu spojrzysz na ziemniaki z całkiem innej perspektywy.

Ziemniaki. Najlepsze i uniwersalne warzywo

Ziemniaki to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, jakie możemy znaleźć w naszej kuchni. Możemy z niego przygotować wiele pysznych potraw, przekąsek oraz dodatków do dań. Wszystko zależy od naszej wizji oraz sposobu przygotowania, na jaki się zdecydujemy.

Potencjał ziemniaków wynika nie tylko z ich właściwości w kuchni. To także zdrowe warzywo, które zawiera wiele cennych minerałów i witamin. Znajdziemy w nim witaminę C, witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, sód i cynk. W bulwie znajdziemy również lekkostrawne węglowodany oraz sporo błonnika.

Zobacz także: Ten niebieski koktajl to hit internetu. Zachwyca smakiem i pozwala schudnąć

Przepis na chrupiące paluszki z ziemniaków

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 30 g mąki kukurydzianej,
  • 30 g skrobi ziemniaczanej,
  • 100 g mozzarelli,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz.

Rozpoczynamy od obrania, umycia oraz ugotowania ziemniaków. W przepisie sprawdzą się również ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia. Kiedy będą miękkie, odcedzamy je i ubijamy na gładką masę. Doprawiamy pieprzem i solą.

Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do purée ziemniaczanego. Na tarce trzemy mozzarellę i dodajemy ją do masy wraz z mąką kukurydzianą i  skrobią ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy do momentu, aż składniki będą idealnie połączone. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub grubego woreczka foliowego, w którym ucinamy róg.

W głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Powinno być go na tyle dużo, aby każdy z paluszków mógł być w całości zanurzony. Na rozgrzany olej wykładamy ciasto za pomocą rękawa cukierniczego i smażymy do momentu, aż będą rumiane. Najlepiej smakują na gorąco.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania | przekąski