Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrób te chrupiące paluszki, a wszyscy będą prosić o dokładkę
Wielu osobom ziemniaki kojarzą się jedynie z klasycznym niedzielnym obiadem. Warto jednak pamiętać, że jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, które możemy znaleźć w sklepie. Jeśli brakuje ci pomysłu na oryginalną i pyszną przekąskę, koniecznie musisz sprawdzić przepis na chrupiące i aromatyczne paluszki ziemniaczane. Dzięki niemu spojrzysz na ziemniaki z całkiem innej perspektywy.
Ziemniaki to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, jakie możemy znaleźć w naszej kuchni. Możemy z niego przygotować wiele pysznych potraw, przekąsek oraz dodatków do dań. Wszystko zależy od naszej wizji oraz sposobu przygotowania, na jaki się zdecydujemy.
Potencjał ziemniaków wynika nie tylko z ich właściwości w kuchni. To także zdrowe warzywo, które zawiera wiele cennych minerałów i witamin. Znajdziemy w nim witaminę C, witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, sód i cynk. W bulwie znajdziemy również lekkostrawne węglowodany oraz sporo błonnika.
Zobacz także: Ten niebieski koktajl to hit internetu. Zachwyca smakiem i pozwala schudnąć
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków,
- 30 g mąki kukurydzianej,
- 30 g skrobi ziemniaczanej,
- 100 g mozzarelli,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz.
Rozpoczynamy od obrania, umycia oraz ugotowania ziemniaków. W przepisie sprawdzą się również ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia. Kiedy będą miękkie, odcedzamy je i ubijamy na gładką masę. Doprawiamy pieprzem i solą.
Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do purée ziemniaczanego. Na tarce trzemy mozzarellę i dodajemy ją do masy wraz z mąką kukurydzianą i skrobią ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy do momentu, aż składniki będą idealnie połączone. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub grubego woreczka foliowego, w którym ucinamy róg.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Powinno być go na tyle dużo, aby każdy z paluszków mógł być w całości zanurzony. Na rozgrzany olej wykładamy ciasto za pomocą rękawa cukierniczego i smażymy do momentu, aż będą rumiane. Najlepiej smakują na gorąco.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki