Reklama
Reklama

Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrób te chrupiące paluszki, a wszyscy będą prosić o dokładkę

Wielu osobom ziemniaki kojarzą się jedynie z klasycznym niedzielnym obiadem. Warto jednak pamiętać, że jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, które możemy znaleźć w sklepie. Jeśli brakuje ci pomysłu na oryginalną i pyszną przekąskę, koniecznie musisz sprawdzić przepis na chrupiące i aromatyczne paluszki ziemniaczane. Dzięki niemu spojrzysz na ziemniaki z całkiem innej perspektywy.

Ziemniaki. Najlepsze i uniwersalne warzywo

Ziemniaki to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, jakie możemy znaleźć w naszej kuchni. Możemy z niego przygotować wiele pysznych potraw, przekąsek oraz dodatków do dań. Wszystko zależy od naszej wizji oraz sposobu przygotowania, na jaki się zdecydujemy.

Potencjał ziemniaków wynika nie tylko z ich właściwości w kuchni. To także zdrowe warzywo, które zawiera wiele cennych minerałów i witamin. Znajdziemy w nim witaminę C, witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, sód i cynk. W bulwie znajdziemy również lekkostrawne węglowodany oraz sporo błonnika.

Zobacz także: Ten niebieski koktajl to hit internetu. Zachwyca smakiem i pozwala schudnąć

Przepis na chrupiące paluszki z ziemniaków

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 30 g mąki kukurydzianej,
  • 30 g skrobi ziemniaczanej,
  • 100 g mozzarelli,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz.

Rozpoczynamy od obrania, umycia oraz ugotowania ziemniaków. W przepisie sprawdzą się również ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia. Kiedy będą miękkie, odcedzamy je i ubijamy na gładką masę. Doprawiamy pieprzem i solą.

Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do purée ziemniaczanego. Na tarce trzemy mozzarellę i dodajemy ją do masy wraz z mąką kukurydzianą i  skrobią ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy do momentu, aż składniki będą idealnie połączone. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub grubego woreczka foliowego, w którym ucinamy róg.

W głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Powinno być go na tyle dużo, aby każdy z paluszków mógł być w całości zanurzony. Na rozgrzany olej wykładamy ciasto za pomocą rękawa cukierniczego i smażymy do momentu, aż będą rumiane. Najlepiej smakują na gorąco.

Zobacz też:

To pyszne ciasto pochodzi z Podlasia. Robi się je z aż 12 warstw

"Sałatka teściowej" od dawna króluje na moim stole. To nieoczywiste połączenie składników jest hitem

Ten napój pobudza lepiej, niż kawa. Przepis ma kilkaset lat

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania | przekąski