Reklama
Reklama

Ta pasta z tuńczyka jest lepem na komplementy. Zrobisz ją w 5 minut

Znudziło ci się zaczynanie dnia od owsianek, kanapek z serem i wędliną? Spróbuj innego pysznego śniadania. Odkąd znalazłam przepis w sieci, regularnie robię tę domową pastę z tuńczyka. Jest kremowa, lekko pikantna i obłędnie smakuje z pieczywem. Za sprawą sekretnego składnika bije na głowę te ze sklepu, a jej przygotowanie zajmuje pięć minut.

Pasty z tuńczyka dostępne w sklepach spożywczych zazwyczaj niewiele mają wspólnego ze zdrowym posiłkiem. Zazwyczaj mają wątpliwy skład i wartości odżywcze. Zawierają sztuczne substancje zagęszczające, wzmacniacze smaku czy aromaty, a zawartość ryby jest mniejsza, niż mogłoby się wydawać.

O wiele lepiej niż kupować, jest więc przygotować samodzielnie domową pastę z tuńczyka. Jest zdrowsza i smaczniejsza, a jeśli dodasz do niej jeden nietypowy składnik, będzie o niebo lepsza, niż jakikolwiek podobny produkt z marketu.

Może cię zainteresować: Czy pieczarki trzeba obierać? Odpowiedź ekspertki nieźle cię zaskoczy

Czy domowa pasta z tuńczyka jest zdrowa? To zależy od składników

Domowa pasta z tuńczyka jest ogólnie zdrowa, lecz jej konkretne wartości odżywcze zależą od składników, których użyjesz do jej przygotowania. Sama ryba stanowi doskonałe źródło białka, które jest niezbędne do budowy tkanek, produkcji enzymów i hormonów, a także prawidłowego funkcjonowania mięśni. 

Tuńczyk zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 (EPA, DHA), witaminę D, witaminy z grupy B, selen, potas, fosfor czy jod. Decydując się na zakup ryby w puszce, warto wybierać ten w sosie własnym lub w wodzie z uwagi na mniejszą kaloryczność i niższą zawartość tłusczu.

Majonez także lepiej zastąp zdrowszymi alternatywami np. jogurtem naturalnym/ greckim czy serkiem wiejskim. A jeśli będzie brakować ci smaku, możesz dodać przyprawy, odrobinę musztardy oraz świeże warzywa (cebulę, ogórek, seler, rzodkiew, paprykę, suszone pomidory czy kukurydzę).

Czytaj również: Nietypowy dodatek do ogórków małosolnych. Tak robi je Ewa Wachowicz

Dodaj ten 1 składnik do domowej pasty z tuńczyka. Będzie lepsza niż ze sklepu

Jeśli dodasz do domowej pasty z tuńczyka jeden bonusowy warzywny dodatek, ta będzie jeszcze zdrowsza i będzie smakować wyśmienicie. Na liście składników koniecznie umieść pora, który ma niewiele kalorii i zawiera wspomagający pracę jelit błonnik.

Doda on jedzeniu wyrazistości i pikantności. Po spróbowaniu kanapek sam zobaczysz, że twoja pasta z tuńczyka po dodaniu pora będzie o niebo lepsza od sklepowych gotowców z wątpliwym składem i zaczniesz robić ją regularnie.

Domowy przepis na pastę z tuńczyka i pora. Jak przygotować ją krok po kroku?

Sposób przygotowania pasty z tuńczyka i pora jest szybki i banalnie prosty, więc na pewno sobie poradzisz. Na początku nie zapomnij odsączyć i rozdrobnić ryby. Następnie wyłóż ją do miski, wymieszaj z posiekanym porem i połącz wraz z jogurtem oraz przyprawami.

Składniki na pastę z tuńczyka:

  • tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka
  • jogurt grecki - 1,5 łyżki
  • por posiekany - 1 łyżka
  • sól
  • pieprz

Zawsze podawaj pastę z tuńczyka wraz z ulubionym pieczywem: chlebem, bułką czy innym, albo jedz z warzywami np. z liśćmi sałaty. Świetnie sprawdzi się na śniadanie i kolację, ale możesz po nią sięgać także w formie przekąski.

Zobacz też:

​Te warzywa i owoce warto jeść latem. Doskonale nawadniają

Domowa lemoniada lepsza niż z kawiarni. Nawodni i orzeźwi w ciepłe dni

​Gofry będą lepsze niż nad Bałtykiem. Wystarczy, że dodasz jeden sekretny składnik

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania