Reklama
Reklama

Te pączki są idealne dla leniwych. Zrobisz je w 20 minut i to bez wyrabiania ciasta

Chcesz zajadać się domowymi pączkami w Tłusty Czwartek, jednak nie masz czasu na długie stanie w kuchni? W takim razie przygotuj pączki dla leniwych. Zrobisz je błyskawicznie, ponieważ nie wymagają wyrabiania, w przeciwieństwie do tych tradycyjnych. Wyciągnij z szafki kuchennej blender i poświęć jedynie 20 minut.

Tłusty Czwartek to święto racuchów, faworków i oczywiście pączków, które jak dotąd zajmują pierwsze miejsce w wielu domach. Niestety ich przygotowanie jest dość czasochłonne, a nie każdy ma czas na długie stanie w kuchni. Z pomocą przychodzi przepis na błyskawiczne pączki twarogowe. Wystarczy, że zblendujesz kilka składników, uformujesz kulki i na koniec je usmażysz. 

Składniki na pączki twarogowe

Jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem pączków twarogowych jest oczywiście twaróg. Pozostałych produktów używamy na co dzień, dlatego z pewnością już masz je w kuchni. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia pączków twarogowych? Oto dokładna lista:

  • 250 g twarogu;
  • 1 jajko;
  • 4 łyżki mąki;
  • 1 łyżka cukru waniliowego;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • olej do smażenia.

Prosty przepis na pączki twarogowe - zblenduj, uformuj, usmaż

Przepis na pączki twarogowe jest dedykowany nie tylko leniwym, ale także tym, którzy jeszcze nie robili tych słodkości. Poradzi sobie z nimi dosłownie każdy. Wystarczy wykonanie 3 prostych kroków. 

Najpierw zblenduj twaróg, cukier waniliowy, jajka i proszek do pieczenia. Następnie do masy twarogowej dodaj mąkę i wymieszaj całość tak, żeby uzyskać gładką, jednolitą, nieco kleistą konsystencję ciasta. 

Potem podsyp blat mąką i zacznij formować na nim małe kulki z powstałego ciasta. Najlepiej nabierać masę łyżką, co znacznie ułatwi tę czynność. 

W ostatnim kroku rozgrzej tłuszcz w głębokim garnku lub na dużej patelni i zacznij smażyć pączki twarogowe. Muszą nabrać złotego koloru z każdej strony. 

Z czym podawać pączki twarogowe?

Nie stoi na przeszkodzie, żeby nadziać pączki twarogowe tak jak te tradycyjne - konfiturą owocową czy marmoladą. Wspaniale smakują też z nadzieniem czekoladowym, które skradło serca najmłodszych. 

Tradycyjne możesz też obsypać je cukrem pudrem lub oblać lukrem. Polecamy jednak zrobienie cynamonowej posypki z 2 łyżek cukru i 1 łyżeczki cynamonu. W takiej mieszance wystarczy obtoczyć te małe, słodkie przekąski. 

Dzięki temu pączki twarogowe zyskają niepowtarzalny aromat i lekko korzenny smak, który idealnie skomponuje się z ich puszystym wnętrzem. To świetna alternatywa dla klasycznych wersji.

Zobacz też:

Została ci kasza z obiadu? Zamiast wyrzucać, zrób z niej pyszne danie

To warzywo działa na skórę, jak botoks. Niestety Polacy za nim nie przepadają

Zwykła kawa się do niej nie umywa. Napój przodków działa jak miotełka na jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy