Te pączki są idealne dla leniwych. Zrobisz je w 20 minut i to bez wyrabiania ciasta
Chcesz zajadać się domowymi pączkami w Tłusty Czwartek, jednak nie masz czasu na długie stanie w kuchni? W takim razie przygotuj pączki dla leniwych. Zrobisz je błyskawicznie, ponieważ nie wymagają wyrabiania, w przeciwieństwie do tych tradycyjnych. Wyciągnij z szafki kuchennej blender i poświęć jedynie 20 minut.
Tłusty Czwartek to święto racuchów, faworków i oczywiście pączków, które jak dotąd zajmują pierwsze miejsce w wielu domach. Niestety ich przygotowanie jest dość czasochłonne, a nie każdy ma czas na długie stanie w kuchni. Z pomocą przychodzi przepis na błyskawiczne pączki twarogowe. Wystarczy, że zblendujesz kilka składników, uformujesz kulki i na koniec je usmażysz.
Jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem pączków twarogowych jest oczywiście twaróg. Pozostałych produktów używamy na co dzień, dlatego z pewnością już masz je w kuchni.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia pączków twarogowych? Oto dokładna lista:
- 250 g twarogu;
- 1 jajko;
- 4 łyżki mąki;
- 1 łyżka cukru waniliowego;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- olej do smażenia.
Przepis na pączki twarogowe jest dedykowany nie tylko leniwym, ale także tym, którzy jeszcze nie robili tych słodkości. Poradzi sobie z nimi dosłownie każdy. Wystarczy wykonanie 3 prostych kroków.
Najpierw zblenduj twaróg, cukier waniliowy, jajka i proszek do pieczenia. Następnie do masy twarogowej dodaj mąkę i wymieszaj całość tak, żeby uzyskać gładką, jednolitą, nieco kleistą konsystencję ciasta.
Potem podsyp blat mąką i zacznij formować na nim małe kulki z powstałego ciasta. Najlepiej nabierać masę łyżką, co znacznie ułatwi tę czynność.
W ostatnim kroku rozgrzej tłuszcz w głębokim garnku lub na dużej patelni i zacznij smażyć pączki twarogowe. Muszą nabrać złotego koloru z każdej strony.
Nie stoi na przeszkodzie, żeby nadziać pączki twarogowe tak jak te tradycyjne - konfiturą owocową czy marmoladą. Wspaniale smakują też z nadzieniem czekoladowym, które skradło serca najmłodszych.
Tradycyjne możesz też obsypać je cukrem pudrem lub oblać lukrem. Polecamy jednak zrobienie cynamonowej posypki z 2 łyżek cukru i 1 łyżeczki cynamonu. W takiej mieszance wystarczy obtoczyć te małe, słodkie przekąski.
Dzięki temu pączki twarogowe zyskają niepowtarzalny aromat i lekko korzenny smak, który idealnie skomponuje się z ich puszystym wnętrzem. To świetna alternatywa dla klasycznych wersji.
Zobacz też:
Mają więcej błonnika niż warzywa. Zalej skyrem i jedz na śniadanie
Zamiast zwykłego ryżu przyrządź ten po azjatycku. Wystarczy jedna przyprawa
Ten deser zrobisz, gdy goście pukają do drzwi. Bez pieczenia i czekania, aż zastygnie