Ten przepis na faworki ma ponad 100 lat. Lepszego nie znajdziesz
Tłusty Czwartek jest już coraz bliżej. W ten wyjątkowy dzień na stole nie może zabraknąć uwielbianych przed wiele osób faworków, które robią poważną konkurencję pączkom i racuchom. Sięgnij po najlepszy przepis na te ciasteczka, pochodzący z 1917 roku. Nasze babcie korzystały tylko z tej receptury.
Pączki, racuchy, faworki - które z nich wybierasz na Tłusty Czwartek? Tym razem przedstawimy stuletni przepis na te ostatnie ciasteczka, które zachwycają chrupkością i lekkością, a obsypane obficie cukrem pudrem smakują po prostu obłędnie. Sprawdź najlepszą recepturę przekazywaną z pokolenia na pokolenie.
Dawniej Tłusty Czwartek kojarzono z kuligami, maskaradami i balami. Obecnie nie zachował się aż tak huczny klimat tego dnia, jednak nadal serwuje się konkretne, tłuste dania, które przygotowują nas na nadchodzący okres postu.
W średniowieczu w ten dzień przygotowywano wytrawne, twarde kulki, które nadziewano słoniną albo mięsem. W późniejszym czasie pod wpływem rozwoju cukiernictwa zaczęto dodawać do nich składniki tj. miód, cukier i konfitury, dzięki czemu powstały pączki.
Z czasem popularność zyskały faworki, które obok pączków i racuchów, są głównym przysmakiem Tłustego Czwartku, jak i całego karnawału. Pierwszy przepis na nie pojawił się w 1917 roku.
Sekretem receptury na chrusty jest ostrożne dodawanie mąki do ciasta, które powinno być elastyczne po to, żeby można było je napowietrzyć i cienko rozwałkować.
Musimy również utrzymać czystość na stolnicy, aby zalegająca mąka nie spowodowała pojawienie się piany w trakcie smażenia faworków na gorącym smalcu. Ciekawostką jest to, że można dodać do tego tłuszczu odrobinę chrzanu lub surowego ziemniaka. W ten sposób zneutralizujemy nieprzyjemny zapach.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej;
- 6 żółtek;
- 6 łyżek cukru;
- 5 łyżek śmietany 30 proc.;
- 1 łyżeczka masła;
- kieliszek spirytusu;
- smalec do smażenia;
- opcjonalnie: cukier puder do oprószenia.
Przygotowanie:
Na początek ucieramy żółtka z cukrem tak, aby powstała puszysta masa. Następnie dodajemy do niej spirytus i odstawiamy.
W kolejnym kroku stopniowo zaczynamy dodawać masło, śmietanę i mąkę - zagniatamy powstałą masę.
Następnie takie ciasto energiczne wyrabiamy i uderzamy w nie wałkiem - dzięki temu zrobi się napowietrzone. Potem odstawiamy je na 10 minut.
Po tym czasie cienko rozwałkowujemy ciasto i zaczynamy formować je w faworki, czyli cienkie wstążki. Chrusty smażymy na rozgrzanym smalcu do momentu, aż będą miały złoty kolor.
Wyjmujemy faworki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób odsączmy je z nadmiaru tłuszczu. Na koniec polecamy obficie obsypać ciasteczka cukrem pudrem.
Zobacz też:
Od lat robię te gołąbki w Wielki Piątek. Tak dobre, że wszyscy oblizują talerze
Rosa na serniku nigdy ci nie wychodzi? Widocznie nie znasz tej banalnej metody
Magda Gessler robi majonez, zamiast go kupować. Wypróbuj ten przepis, bo lepszego nie znajdziesz