Reklama
Reklama

Ten przepis na faworki ma ponad 100 lat. Lepszego nie znajdziesz

Tłusty Czwartek jest już coraz bliżej. W ten wyjątkowy dzień na stole nie może zabraknąć uwielbianych przed wiele osób faworków, które robią poważną konkurencję pączkom i racuchom. Sięgnij po najlepszy przepis na te ciasteczka, pochodzący z 1917 roku. Nasze babcie korzystały tylko z tej receptury.

Pączki, racuchy, faworki - które z nich wybierasz na Tłusty Czwartek? Tym razem przedstawimy stuletni przepis na te ostatnie ciasteczka, które zachwycają chrupkością i lekkością, a obsypane obficie cukrem pudrem smakują po prostu obłędnie. Sprawdź najlepszą recepturę przekazywaną z pokolenia na pokolenie. 

Faworki jako główny przysmak Tłustego Czwartku

Dawniej Tłusty Czwartek kojarzono z kuligami, maskaradami i balami. Obecnie nie zachował się aż tak huczny klimat tego dnia, jednak nadal serwuje się konkretne, tłuste dania, które przygotowują nas na nadchodzący okres postu. 

W średniowieczu w ten dzień przygotowywano wytrawne, twarde kulki, które nadziewano słoniną albo mięsem. W późniejszym czasie pod wpływem rozwoju cukiernictwa zaczęto dodawać do nich składniki tj. miód, cukier i konfitury, dzięki czemu powstały pączki. 

Z czasem popularność zyskały faworki, które obok pączków i racuchów, są głównym przysmakiem Tłustego Czwartku, jak i całego karnawału. Pierwszy przepis na nie pojawił się w 1917 roku. 

Sekretem receptury na chrusty jest ostrożne dodawanie mąki do ciasta, które powinno być elastyczne po to, żeby można było je napowietrzyć i cienko rozwałkować. 

Musimy również utrzymać czystość na stolnicy, aby zalegająca mąka nie spowodowała pojawienie się piany w trakcie smażenia faworków na gorącym smalcu. Ciekawostką jest to, że można dodać do tego tłuszczu odrobinę chrzanu lub surowego ziemniaka. W ten sposób zneutralizujemy nieprzyjemny zapach. 

Przepis na faworki z 1917 roku

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej;
  • 6 żółtek;
  • 6 łyżek cukru;
  • 5 łyżek śmietany 30 proc.;
  • 1 łyżeczka masła;
  • kieliszek spirytusu;
  • smalec do smażenia;
  • opcjonalnie: cukier puder do oprószenia.

Przygotowanie:

Na początek ucieramy żółtka z cukrem tak, aby powstała puszysta masa. Następnie dodajemy do niej spirytus i odstawiamy.

W kolejnym kroku stopniowo zaczynamy dodawać masło, śmietanę i mąkę - zagniatamy powstałą masę. 

Następnie takie ciasto energiczne wyrabiamy i uderzamy w nie wałkiem - dzięki temu zrobi się napowietrzone. Potem odstawiamy je na 10 minut. 

Po tym czasie cienko rozwałkowujemy ciasto i zaczynamy formować je w faworki, czyli cienkie wstążki. Chrusty smażymy na rozgrzanym smalcu do momentu, aż będą miały złoty kolor. 

Wyjmujemy faworki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób odsączmy je z nadmiaru tłuszczu. Na koniec polecamy obficie obsypać ciasteczka cukrem pudrem

Zobacz też:

​Robię domowy serek topiony z tego przepisu. Smaczny i znacznie zdrowszy niż ten ze sklepu

Najłatwiejszy przepis na babeczki. Zrobisz je w mgnieniu oka

Nie masz pomysłu na lunchbox do pracy? Poznaj te proste i szybkie przepisy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy