Reklama
Reklama

Te owoce mogą zastąpić cukier i kawę. Trzeba jednak jeść je z umiarem

Dietetycy zalecają wdrażanie do codziennego jadłospisu daktyli, stanowiących alternatywą dla kawy i cukru. Zamiast sięgać po kolejną filiżankę małej czarnej, warto spróbować tej zdrowej przekąski, która pobudza w mgnieniu oka i zaspokaja apetyt na słodkie.

Daktyle to owoce pochodzące z palm daktylowych, określanych mianem "drzew życia", rosnących na Bliskim Wschodzie. Są uprawiane od Meksyku, po Azję, aż po Basen Morza Śródziemnego. Obecnie zyskują coraz większą popularność w Polsce. Dlaczego warto je jeść? Kto nie powinien ich spożywać? Sprawdź najważniejsze informacje o daktylach

Dlaczego warto spożywać daktyle zamiast kawy i cukru?

Daktyle wyglądem przypominają duże, pomarszczone rodzynki. Ich smak jest lekko miodowy i karmelowy. Suszone owoce smakują podobnie jak toffi. Warto zatem jeść je zamiast słodyczy.

Mają podobną kaloryczność do rodzynek i fig - w 100 g znajduje się 280 kcal. To więcej kalorii niż u innych, świeżych owoców, dlatego zaleca się jedzenie 2-3 daktyli dziennie. 

Te owoce są bogate w cukry proste tj. glukoza, fruktoza i sacharoza. Mogą być zatem zamiennikiem cukru w ciastach i deserach. Poza tym dostarczają sporą dawkę energii, dlatego warto zastąpić nimi kawę

Poleca się spożywanie daktyli również po treningu siłowym, ponieważ uzupełniają niedobór glikogenu i potasu w mięśniach. 

Właściwości zdrowotne daktyli - na co pomagają?

Daktyle zawierają witaminy: C, D i B oraz minerały tj. potas, żelazo, selen, mangan, magnez i miedź. W swoim składzie mają też błonnik, który wspomaga trawienie, pomaga przy zaparciach i zapobiega skokom poziomu cukru we krwi

Te owoce zawierają beta-gluten, który może stymulować układ odpornościowy. Ich regularne spożywanie obniża także poziom złego cholesterolu

Wśród suszonych owoców, daktyle przeważają ilością przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Właśnie dlatego spowalniają procesy starzenia się organizmu i zapobiegają rozwojowi nowotworów

Daktyle należy jednak jeść z umiarem, ponieważ mogą spowodować ból głowy. Wszystko przez białka, zawierające w składzie tyraminę. Ich spożywanie może być więc niekorzystne dla osób cierpiących na migrenę. 

Zobacz też:

Nie dodawaj wody do ciasta na pierogi. Zastąp ją tym, a będzie gładkie i elastyczne

Już nie masło orzechowe. Ten krem dobrze smakuje i działa na metabolizm

​Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zdrowe żywienie | owoce