Reklama
Reklama

Tak zrobisz puszystą bitą śmietanę bez żelatyny. Zastąp ją tym, a więcej nie wypłynie z ciasta

Chcesz, żeby bita śmietana wyszła puszysta niczym obłoczek? Wcale nie musisz dodawać do niej kłopotliwej żelatyny. Zastąp ją lepszym produktem, który na pewno już masz w swojej kuchni. Otrzymasz lekkie, a jednocześnie sztywne nadzienie, trzymające się ciasta.

Dodanie żelatyny do bitej śmietany nie zawsze kończy się sukcesem. Zamiast puszystego jak obłoczek nadzienia uzyskujemy sztywną, zbitą masę, czasem z wyczuwalnymi grudkami o dziwnym posmaku. Z pomocą przychodzi produkt z lodówki, często wykorzystywany do różnych dań w kuchni. 

Co dodać do bitej śmietany, żeby była sztywna?

Bitą śmietanę można zagęścić...jogurtem greckim. Z powodzeniem zastąpi żelatynę i mascarpone. Do tego sprawi, że nadzienie będzie miało lekko kwaśny posmak, idealnie pasujący do słodkiego ciasta. 

Najlepiej na 250 ml śmietanki dodać 3-4 łyżki tego produktu. Dodajemy go łyżka po łyżce, ciągle miksując lub mieszając szpatułką. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby posłodzić bitą śmietanę cukrem czy miodem. 

Takie nadzienie z jogurtem greckim można stosować do ciast, tortów, ale też do czekoladowych czy owocowych deserów w pucharkach. Świetnie sprawdzi się także w naleśnikach, gofrach, pancakes.

Przepis na bitą śmietanę z jogurtem greckim

Do bitej śmietany używamy śmietanki 30% albo 36%. Wcześniej musimy schłodzić ją w lodówce. Polecamy też schłodzenie misy i miksera, co pomoże uzyskać sztywną masę. 

Na początek wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę do misy i miksujemy ją do momentu, aż zrobi się sztywna. Nie możemy jednak miksować jej zbyt długo, ponieważ konsystencją zacznie przypominać masło. 

Po ubiciu dodajemy partiami jogurt grecki pełnotłusty, najlepiej 10%. Tak jak wspomniano, 3-4 łyżki na 250 ml śmietanki. Całość miksujemy na niskich obrotach lub mieszamy szpatułką. Wówczas masa nie zważy się i nie straci na swojej puszystości. 

Na koniec warto posłodzić bitą śmietanę, dodając do niej 1-2 łyżki cukru pudru na 250 ml śmietanki. W tym momencie można też dorzucić startą skórkę z pomarańczy bądź dolać ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy krótko - tylko do połączenia składników. 

Zobacz też:

Biją na głowę tradycyjne cynamonki. Te drożdżówki podbiją twoją kuchnię

Jedz codziennie taką owsiankę. Przyspieszysz metabolizm i zatrzymasz przeziębienie

Ta sałatka bije na głowę tradycyjną jarzynową. Babcia zawsze robi na Wszystkich Świętych

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy