Reklama
Reklama

Te grzyby są doskonałym źródłem białka. Moja teściowa podaje je w obłędnym sosie

Warto wykorzystać sezon na grzyby, póki jeszcze trwa. Zwłaszcza że dostępne są liczne przepisy na ich przyrządzenie. Jeden z nich zdradziła mi moja teściowa i opiera się na popularnym gatunku, który charakteryzuje się delikatnym smakiem i aromatem. Podawany w ten sposób smakuje obłędnie i ponadto dostarcza sporo białka. Jeśli znajdziesz te grzyby w lesie, koniecznie przyrządź je tylko w ten sposób. Rodzina będzie zachwycona.

Grzyby różnią się pomiędzy sobą smakiem i aromatem, przez co niektóre z nich bardziej nadają się do marynowania, inne zaś do smażenia. Wartym uwagi jest jednak koźlarz babka, powszechnie znany również jako kozak lub koźlak. Ze względu na swój delikatny smak i aromat doskonale sprawdza się do marynowania, suszenia, smażenia, a także i gotowania. Moja teściowa ma swój sposób na przygotowanie koźlarzy i wychodzi jej to obłędnie. 

Koźlarz babka — smaczny grzyb o wielu właściwościach odżywczych  

Koźlaki to wyjątkowo uniwersalne grzyby, z których można przygotować praktycznie wszystko. Swoim delikatnym smakiem pasują jako dodatek do wielu dań i wychodzą smaczne w postaci marynowanej, gotowanej czy też smażonej. Za smakiem tego gatunku podąża także całkiem pokaźne bogactwo składników odżywczych.  

Grzyby te składają się w ponad 70% z wody i przy tym charakteryzują się wysoką zawartością białka w suchej masie. Ponadto bogate są w aminokwasy, witaminy, w tym witaminę D i witaminy z grupy B, a także liczne minerały, takie jak cynk, fosfor, czy też żelazo.  

Ponadto koźlarze to cenne źródło błonnika, który wspomaga lepsze funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia trawienie, a także pomaga utrzymać prawidłowy poziomu cholesterolu. Dzięki temu koźlarze są dobrym wyborem nie tylko ze względu na smak, ale i korzyści dla zdrowia.  

Zobacz także: Grzyby gotuj dokładnie tyle minut. Inaczej stracą smak i konsystencję

Co zrobić z koźlarzy? Podane w ten sposób zachwycają smakiem  

Smakowitą propozycją są między innymi koźlarze w postaci marynowanej, jajecznica usmażona na tych grzybach czy też przygotowany z nich sos. Moja teściowa znalazła jednak zupełnie inny sposób na przyrządzenie tych smakowitych grzybów i podaje je zapieczone w sosie madera. Doprawione czosnkiem i tymiankiem przypadają do gustu nawet największym niejadkom. Do ich przygotowania potrzebujesz: 

  • ½ kg koźlarzy  
  • 2 łyżki masła  
  • 125 ml madery  
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • Tymianek  
  • Natka pietruszki (ewentualnie rozmaryn)
  • Sól i pieprz  

Sposób przygotowania:  

Zacznij od umycia i oczyszczenia grzybów. Pokrój je w plastry. Następnie posmaruj jedną łyżką masła naczynie żaroodporne i wyłóż w nim grzyby. Drugą łyżkę masła roztop na małym ogniu i polej nią wyłożone koźlarze.  

Całość dopraw czosnkiem, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj maderę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na około 30 minut. Upieczone koźlarze na koniec posyp posiekaną natką pietruszki. W takiej wersji grzyby te będą doskonale współgrać z świeżo podpieczonymi grzankami.  

Zobacz też:

Kiszona kapusta będzie gotowa już po kilku dniach. Ten sposób zdradziła mi babcia

​Mało kto wie, jak dobrze działa na odporność. Dodawaj do kawy i owsianki

Ten japoński obiad to prawdziwy hit. Odkąd poznałam przepis, robię go co tydzień

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | grzyby