Te ciastka to smak dzieciństwa. Z tego przepisu robiła je moja babcia
Czas przypomnieć sobie czasy błogiego dzieciństwa dzięki kruchym ciasteczkom z rozpływającym się w ustach, kakaowo-orzechowym nadzieniem. Mowa oczywiście o orzeszkach, które często robiła dla mnie babcia. Pewnego dnia poprosiłam ją o przepis i przygotowałam je sama dla rodziny. Zniknęły co do ostatniego okruszka.
W PRL-u gospodynie serowały na przejęciach słodkości tj. metrowiec, blok czekoladowy, zebra, kokosanki, a także orzeszki. Tym razem poznasz przepis z zeszytu babci na te ostatnie ciasteczka. Od razu wywołają falę wspomnień z dzieciństwa.
Ciasto na orzeszki jest bardzo kruche i delikatne. W tym przepisie nadziewamy je tradycyjnym kakaowo-orzechowym nadzieniem, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć ulubionego kremu np. pistacjowego. Jakich składników potrzebujemy do zrobienia tych ciastek?
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej;
- 200 g miękkiego masła;
- 100 g cukru pudru;
- 2 jajka;
- 1 żółtko;
- 2 łyżki śmietany 18 proc.;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Składniki na nadzienie:
- 300 g mleka w proszku;
- 125 g masła;
- 125 ml wody;
- 100 g cukru pudru;
- 50 g posiekanych orzechów włoskich;
- 2 łyżki kakao.
Orzeszki przygotowujemy na patelni z wgłębieniami. Być może masz w szafce kuchennej formę z PRL-u. Jeśli nie, to bez problemu kupisz ją w wielu sklepach. Wybierając takie naczynie, warto wcześniej schłodzić ciasto, aby nie było za twarde do lepienia.
Na początek przystępujemy do przygotowania ciasta. W tym celu rozpuszczamy masło i pozostawiamy je do ostygnięcia.
W kolejnym kroku łączymy ostudzone masło z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy masę na małe kulki o średnicy ok. 1 cm.
Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażymy kulki przez minutę. Zdejmujemy je z patelni, gdy będą zarumienione.
Potem robimy nadzienie, a więc roztapiamy masło i dodajemy do niego cukier puder, wodę i kakao. Gdy masa lekko ostygnie, to dorzucamy jeszcze mleko w proszku i posiekane orzechy włoskie.
Na koniec tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy połówki orzeszków i składamy je w całość. Te ciastka przechowujemy maksymalnie przez tydzień w suchym i szczelnym pojemniku.
Zobacz też:
Pomidorówka wychodzi mdła? Zrób to, a wszyscy będą prosić o dokładkę
Koniec z twardą jak podeszwa wołowiną. Dzięki tym zasadom wyjdzie krucha i soczysta
Ten sernik zrobisz tylko z 3 składników. Zapomnij o mieleniu twarogu