Reklama
Reklama

Te bułki śniadaniowe zrobisz dosłownie w moment. Nie potrzebujesz nawet drożdży

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Wobec tego lepiej nie zaniedbywać jedzenia w porze porannej i postawić na pożywne i zdrowe produkty. Warto wypróbować przepis na bułeczki twarogowe, które stanowią rewelacyjne źródło białka. Owe bułeczki to doskonała propozycja na sycące śniadanie. Do ich przygotowania nie potrzeba nawet drożdży! Jak je zrobić? Sprawdź przepis!

Śniadaniowe bułeczki z twarogu – lista składników

Śniadaniowe bułeczki przygotowane z twarogu to doskonała propozycja na śniadanie. Są pełne wartościowego białka i zapewniają sytość na długi czas. Z tego względu powinny włączyć je do jadłospisu osoby, które dbają o linię. Bułeczki twarogowe można spożywać zarówno na słodko – z dodatkiem dżemu, jak i na słono – z wędliną, pomidorem, ogórkiem, serem i innymi ulubionymi składnikami.

Do przygotowania śniadaniowych bułeczek z twarogu potrzebne będą następujące produkty: 

  • 200 g twarogu półtłustego; 
  • 250 g mąki pszennej typu 550; 
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia; 
  • 1 jajko; 
  • 30 ml mleka; 
  • 3 łyżki roztopionego masła.

Przeczytaj też: Jesz serek wiejski? Dorzuć ten dodatek, a mózg i jelita ci podziękują

Przepis na śniadaniowe bułeczki twarogowe – sposób przygotowania

Jak przygotować bułeczki śniadaniowe z twarogu? Przepis jest banalnie prosty i prawdopodobnie każdy da sobie z nim radę. Wystarczy postępować z recepturą krok po kroku. 

  1. Bierzemy dużą miskę i wrzucamy do niej twaróg. Następnie rozdrabniamy go za pomocą widelca. 
  2. Dorzucamy mąkę, proszek do pieczenia, mleko i masło. Rozbijamy jajko – oddzielamy żółtko od białka. Do przygotowywanej masy dorzucamy samo żółtko, białko zostawiamy na później. 
  3. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Następnie formujemy z niego bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem jajka i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut. Doglądamy całego procesu, by przypadkiem nie spalić bułeczek. 
  5. Gdy bułeczki będą gotowe, wyciągamy je i studzimy.

Bułeczki z twarogu to doskonała propozycja nie tylko na śniadanie. Równie dobrze można zjeść je w ramach przekąski w ciągu dnia.

Zobacz też:

Ta ryba jest chudsza i smaczniejsza od karpia. Polska szlachta jadła ją co roku

Babcia zdradziła mi, jak robi swoje popisowe ciasto na pierogi. Ten składnik zaskakuje

Piernik dla spóźnialskich. Możesz go zrobić na ostatnią chwilę i wyjdzie świetnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | śniadanie