Reklama
Reklama

​Tarta z grzybami leśnymi. Szybki obiad, który smakuje jak z restauracji

Jesień w Polsce to smak grzybów. Można z nich przyrządzić wiele pysznych dań, które wypełnią naszą kuchnię cudownym leśnym aromatem. Sprawdź przepis na tartę z grzybami leśnymi, którą przygotujesz w mniej niż godzinę, a będzie smakowała lepiej, niż w restauracji.

Do tarty z grzybami leśnymi najlepiej wykorzystać prawdziwki. Jeśli nie mamy ich pod ręką, dodajmy do farszu koźlarze, kurki, maślaki, podgrzybki czy rydze.

Tarta z grzybami leśnymi — składniki

Do przygotowania tarty z grzybami leśnymi potrzebne będą następujące składniki:

  • 250 g mąki pszennej krupczatki
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g grzybów leśnych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3 jajka
  • 50 g parmezanu
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • natka pietruszki

Do tarty z grzybami leśnymi można dodać 100 g boczku, kiełbasy lub szynki parmeńskiej. W takim przypadku zmniejszamy o 100 g ilość grzybów.

Jak przygotować tartę z grzybami leśnymi?

W misce umieszczamy mąkę, zimne masło (możemy pokroić na mniejsze kawałki) oraz sól. Szybkimi ruchami rozcieramy składniki, aż zaczną się łączyć. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Ciasto przykrywamy folią aluminiową, a na nią wysypujemy suchy ryż. Wkładamy do piekarnika na 15 minut, po tym czasie wyjmujemy folię, a tartę zostawiamy na kolejne 13 minut.

Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę i szklimy na maśle na rozgrzanej dużej patelni. Grzyby czyścimy, płuczemy i suszymy, a następnie kroimy w plastry. Do cebuli dodajemy posiekany czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Jeśli używamy mięsa, to również w tym momencie powinno wylądować na patelni. Całość smażymy przez 5 minut, cały czas mieszając. Dorzucamy grzyby i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy natkę pietruszki, pieprz oraz sól.

Śmietankę w temperaturze pokojowej miksujemy z jajkami i serem. Do sosu dodajemy zawartość patelni, całość mieszamy. Stopniowo wylewamy farsz na tartę. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut lub do ścięcia masy.

Zobacz też:

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania