Takiej babki jeszcze nie jadłeś. Zrób na Wielkanoc zamiast tradycyjnej, a zniknie co do okruszka
Choć babka drożdżowa nie jest żadnym odkryciem, to w tej wersji zaskoczy wszystkich gości. Dlaczego? Bo babka krafin to wyjątkowe połączenie muffinów, rogali i strucli w jednym. Dodatkowo możesz dopasować dodatki do swoich upodobań. Brzmi jak ciasto idealne, prawda? Poznaj przepis na kręconą babkę drożdżową cruffin, która będzie hitem Wielkanocy.
Do przygotowania kręconej babki drożdżowej cruffin na Wielkanoc będziesz potrzebować:
- ½ łyżeczki soli,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 100 g cukru,
- 180 ml letniego mleka,
- 2 średnie jajka,
- 25 g świeżych drożdży,
- 450 g mąki,
- 70 g tłuszczu.
Świeże drożdże możesz zastąpić suszonymi. W takim przypadku wykorzystasz 8 g drożdży instant. Do babki krafin sprawdzi się zarówno masło, jak i margaryna, możesz wybrać, co wolisz. Przygotuj również nadzienie — najlepiej sprawdzą się ulubione bakalie, ale możesz także wykorzystać cynamon, dropsy czekoladowe, kakao, konfitura, krem czekoladowy, orzechy, posiekane migdały, ulubiony dżem, a nawet przyprawę do piernika.
Sprawdź również: Wielkanocny barszcz Ewy Wachowicz jest najlepszy. Robi go w nietypowy sposób
Wymieszaj drożdże z 20 g cukru. Następnie wlej letnie mleko, dodaj 150 g mąki i dokładnie wszystko wymieszaj. Przykryj naczynie i odstaw zaczyn na około 15-25 minut. W tym czasie posiekaj suszone owoce, zalej je wrzątkiem, aby zmiękły, a orzechy upraż na suchej patelni, mieszając, by się nie przypaliły.
Przesiej 270 g mąki. Zmiksuj jajka z 80 g cukru i opakowaniem cukru wanilinowego na puszystą masę. Gdy zaczyn zacznie pracować, dodaj do niego przygotowany kogel-mogel i zacznij wyrabiać ciasto. Możesz to zrobić ręcznie, mikserem na wolnych obrotach lub w robocie kuchennym z końcówką do ciasta. Stopniowo wsypuj mąkę, a kiedy ciasto zacznie nabierać jednolitej konsystencji, dodaj sól. Kontynuuj wyrabianie, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i lekko klejące. Na końcu dodaj miękki tłuszcz i wyrabiaj przez kolejne 15-25 minut. Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5-2 godziny, aby wyrosło.
Sprawdź również: W tym roku zrób takie nadzienie do jajek faszerowanych. Wszyscy poproszą o dokładkę
Przygotuj foremki, smarując je olejem lub masłem. Podziel ciasto na trzy części i każdą z nich rozwałkuj na cienki prostokąt. Posmaruj rozwałkowane ciasto masłem i posyp dodatkami, takimi jak odsączone owoce, przyprawy, orzechy, konfitura czy krem czekoladowy. Zwiń prostokąt ciasno w wałek, starając się, by dodatki nie wychodziły na zewnątrz, a następnie przetnij wałek wzdłuż, pozostawiając jeden koniec nierozcięty. Skręć powstałe paski w formę ślimaczka, tak aby rozcięte strony znalazły się w środku.
Umieść uformowane ślimaczki w przygotowanych foremkach, przykryj je i odstaw na godzinę, aby ponownie wyrosły. Po wyrośnięciu posmaruj je roztopionym masłem i posyp migdałami. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut, jeśli korzystasz z mniejszych foremek, lub 40-45 minut, jeśli pieczesz w jednej dużej formie. Po ostudzeniu możesz polać babki lukrem, posmarować masłem lub oprószyć cukrem pudrem, choć nie jest to konieczne.
Zobacz też:
Zapomnij o chrzanie, od którego wszyscy się krzywią. Ten sos chrzanowy zniknie ze stołu raz, dwa
Biała kiełbasa wysycha podczas pieczenia? Popełniasz ten błąd, przez który jest niesmaczna
Ten sernik japoński nie ma sobie równych. Jest puszysty i tak lekki, jakby nic nie ważył