Takiego ptasiego mleczka nie kupisz w żadnym sklepie. Przepis Katarzyny Bosackiej nie ma sobie równych
Ptasie mleczko jest jak słodka chmurka, która rozpływa się w ustach wraz z każdym kęsem. Nie należy jednak do najtańszych słodyczy, dlatego warto nauczyć się przygotowywać je we własnym domu. Nie licz na to, że domowy przysmak będzie smakować jeden do jeden jak w sklepie, ale naprawdę fantastyczny przepis na ten popularny przysmak z nowej wersji ma popularna dziennikarka Katarzyna Bosacka.
Katarzyna Bosacka od pewnego czasu zwraca uwagę na zjawisko dowsizingu. Producenci słodyczy zmniejszają gramaturę wielu produktów spożywczych, przez co ich zakup wychodzi nas mniej opłacalnie. Praktyce tej nie oparło się nawet popularne Ptasie Mleczko.
Delikatne pianki oblane mleczną czekoladą są obłędnie smaczne, ale z roku na rok w opakowaniu jest go coraz mniej. Popularna dziennikarka przedstawiła więc swoim fanom alternatywny przepis na własną wersję tego popularnego smakołyku. Domowe "ptasie mleczko" z jej przepisu ma niepowtarzalny smak i rozpływa się w ustach z każdym kęsem!
Może cię zainteresować: Kolorowe ciasto z galaretką znika z blachy w 1 dzień. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą
Ptasie mleczko możesz zrobić samodzielnie we własnej kuchni, inspirując się przepisem Katarzyny Bosackiej. Wystarczy, że zaopatrzysz się w te produkty i przygotujesz słodki deser, a domowe słodycze po spróbowaniu na pewno zachwycą cię smakiem. Składniki na ptasie mleczko (2 porcje):
- śmietanka 30 proc. - 1 szklanka
- cukier waniliowy z prawdziwą wanilią - 1,5 łyżeczki
- czekolada (min. 70 proc. kakao) - pół tabliczki
- mleko - 1/4 szklanki
- owoce świeże np. maliny, truskawki, kiwi
- świeża mięta - kilka listków
Opcjonalnie do przygotowania domowego "ptasiego mleczka" możesz wykorzystać również konfiturę różaną, wiśniową lub malinową. Dzięki temu słodycze będą miały unikalny smak.
Gdy zdobędziesz składniki, możesz zacząć przygotowywać domowe ptasie mleczka. Katarzyna Bosacka radzi, by najpierw śmietankę wlać do garnka, dosypać do niej cukier waniliowy i dokładnie wymieszać produkty. Warto ją podgrzać, ale powinna jedynie zawrzeć, nie całkowicie się zagotować. Następnie wsyp żelatynę i pewnym, energicznym ruchem wymieszaj składniki. Gotową śmietankę przelej do pucharków i poczekaj, aż ostygnie, a potem włóż ją do lodówki, aby mogła stężeć.
Przygotuj polewę czekoladową. Zacznij od połamania na kawałki czekolady i wrzucenia kostek do garnka. Dolej mleko i podgrzej je na małym ogniu. Dzięki temu czekolada się rozpuści. Jeśli chcesz, możesz dodać konfiturę, ale nie jest to konieczne. Wymieszaj polewę, a gdy czekolada całkowicie się rozpuści, zalej nią śmietankę w pucharkach. Na wierzchu ułóż świeże owoce i listek świeżej mięty.
Czytaj również: Ten pomarańczowy deser robię w 5 minut, a goście błagają o dokładkę. Smakuje bosko
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia