Takie knedle z truskawkami robiła moja babcia. Sekretem jest jeden składnik
Niejednej osobie knedle z truskawkami kojarzą się z czasami beztroskiego dzieciństwa. Najlepsze robiła babcia - zawsze wychodziły miękkie, delikatne i aż rozpływały się w ustach. Kiedyś zdradziła mi swój przepis na te słodkie przysmaki. Ich sekret tkwi w dodaniu do soczystych truskawek pewnego składnika. O jaki chodzi? Sprawdź już teraz.
Sezon na truskawki twa w najlepsze. Zazwyczaj wykorzystujemy je do różnych ciast, jednak tym razem warto pochylić się nad przepisem na knedle z tymi sezonowymi owocami. Żeby zrobić najlepsze na świecie nadzienie, babcia mieszała truskawki nie tylko z cukrem waniliowym, ale też z...cynamonem. Jego smak był nie do podrobienia.
W tym przepisie wykorzystujemy truskawki, na które właśnie trwa sezon. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zastąpić je innymi owocami, tj. maliny, jagody czy śliwki. Lista pozostałych składników na ciasto jest uniwersalna.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia knedli z truskawkami? Oto lista:
- 400 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków;
- 300 g truskawek;
- 200 g mąki pszennej;
- 100 g twarogu półtłustego;
- 1 żółtko;
- odrobina soli;
- 1 łyżka cukru waniliowego;
- 1 łyżeczka cynamonu.
Na początek myjemy truskawki i wyjmujemy z nich szypułki. Następnie kroimy je na pół i przekładamy do miski. Owoce mieszamy z cukrem waniliowym i cynamonem. Odstawiamy je na kilkanaście minut, żeby puściły sok.
W kolejnym kroku mielimy ugotowane i ostudzone ziemniaki na gładką masę. Możemy użyć do tego praski albo maszynki do mielenia.
Następnie do rozdrobnionych ziemniaków dodajemy żółtko, sól, mąkę i twaróg. Wyrabiamy ciasto tak, żeby zyskało miękką i zwartą konsystencję.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na kilka części. Z każdej formujemy wałek, a następnie kroimy go na równe kawałki.
Każdy kawałek spłaszczamy w dłoniach na kształt placuszka, na który nakładamy łyżką truskawki wraz z sokiem. Następnie dokładnie zlepiamy brzegi, formując zgrabne kule.
Knedle z truskawkami gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie około 5 minut, do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Wyciągamy je z wody łyżką cedzakową i podajemy na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu.
Babcia zawsze podawała knedle z truskawkami oprószone cynamonem albo cukrem pudrem. Możemy też polać je jogurtem naturalnym lub zasmażką z bułki tartej i masła.
Zobacz też:
Zamiast placków ziemniaczanych, zrób na obiad te. Są smaczniejsze i mniej kaloryczne
Większość osób wyrzuca końcówki szparagów. A można je smacznie wykorzystać
Tak zrobisz najlepszy domowy chleb. Szybki, bez wyrabiania, a upieczesz go w garnku