Reklama
Reklama

Taki farsz do pierogów robi Ewa Wachowicz. Od lat korzystam w Wigilię

Pierogi to obowiązkowe danie na wigilijnym stole, które może przybierać różne formy i smaki. Jednym z największych klasyków są jednak te wypełnione farszem z grzybów i kapusty. W tym roku spróbuj przygotować je według przepisu Ewy Wachowicz, a nadasz im zupełnie nowego wymiaru. Robię taki farsz od lat i pierogi znikają z talerzy, zanim na dobre na nich zagoszczą. Poznaj przepis i przyrządź na tegoroczną Wigilię.

Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z najbardziej symbolicznych dań, które ma swoje stałe miejsce na wigilijnym stole. Samodzielnie przygotowane w domu są pełne aromatu i niepowtarzalnego smaku. Jeśli szukasz inspiracji na idealny farsz, który w głównej mierze zaważa na finalnym smaku pierogów, koniecznie sięgnij po ten zaproponowany przez Ewę Wachowicz. 

Farsz do pierogów według Ewy Wachowicz. Tradycja w smakowitej formie  

Własnoręcznie przygotowane pierogi mają niepowtarzalny smak, którego nie zastąpią sklepowe zamienniki. Mając sprawdzony przepis na ciasto i farsz, z łatwością można przygotować wyśmienitą potrawę prosto na wigilijny stół. Choć wymaga to odrobinę czasu, pracy i zaangażowania, zdecydowanie warte jest zachodu.  

Zwłaszcza że z pomocą nadciąga przepis prosto od Ewy Wachowicz. Korzystam z niego od lat, a moje pierogi z grzybami i kapustą zawsze są hitem na świątecznym stole. Ten wyśmienity farsz można zrobić z kilku składników, które z łatwością znajdziesz w sklepie. Mowa przede wszystkim o suszonych grzybach i kapuście, ale nie jednej, bo przepis ten uwzględnia zarówno kiszoną kapustę, jak i białą. 

To sekret przepisu Ewy Wachowicz, który sprawia, że farsz do pierogów jest idealnie zwarty i wilgotny. Kapusta biała i kiszona wymieszane według zasady pół na pół doskonale współgrają z suszonymi grzybami, tworząc delikatny smak, rozpływający się w ustach.  

Zobacz także: Zawsze dodaję trochę do gulaszu. Mięso jest kruche i soczyste

Pierogi z kapustą i grzybami. Farsz zrób według przepisu Ewy Wachowicz  

Farsz to podstawa udanych pierogów, dlatego w tym roku warto pokusić się o ten przygotowany z dwóch rodzajów kapusty oraz grzybów. Gdyby wyszedł zbyt płynny, możesz go nieco zagęścić mąką pszenną czy też bułką tartą. Czasami wystarczy już samo gotowanie składników, by nadmiar wody odparował. Jest to ważny krok, gdyż konsystencja farszu jest kluczowa dla gotowania i finalnego smaku pierogów. 

Farsz do pierogów z kapustą i grzybami według Ewy Wachowicz przygotujesz z następujących składników: 

  • 300 g kiszonej kapusty 
  • 300 g białej kapusty  
  • 1 cebula  
  • 30 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków) 
  • 2 łyżki masła  
  • Sól i pieprz  

Sposób przygotowania:  

Zacznij od zalania suszonych grzybów letnią wodą i pozostawienie ich tak na całą noc, by zmiękły. Następnego dnia zabierz się za przyrządzanie farszu. Namoczone grzyby ugotuj do miękkości przez około 30 minut w wodzie, w której się moczyły. Po czasie je odcedź i drobno pokrój. Otrzymany wywar przecedź przez drobne sitko i odstaw.  

Kapustę białą drobno posiekaj i to samo zrób z kiszoną kapustą, ale najpierw ją odciśnij z nadmiaru soku. W garnku roztop masło i podsmaż na nim pokrojoną cebulkę, aż się zarumieni. Dodaj białą i kiszoną kapustę, a także grzyby. Całość zalej wywarem, w którym gotowały się grzyby. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Wszystkie składniki wymieszaj i duś przez około 25 minut, aż woda odparuje. Farsz ściągnij z palnika i pozostaw do ostygnięcia. Wtedy przejdź do przyrządzania ciasta i lepienia pierogów.

Zobacz też:

Od wielu lat robię mak samodzielnie. Makowiec z taką masą jest nie do podrobienia

Nie musisz usuwać ości z karpia. Zrób to, a "wyjdą same"

Pierogi z kapustą siostry Anastazji są bezkonkurencyjne. Z wigilijnego stołu znikają pierwsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | święta