Taki dżem porzeczkowy robiła moja babcia. Dzięki 2 dodatkom smak jest wybitny
Sezon na czerwoną i czarną porzeczkę trwa w najlepsze. Moja babcia zawsze robiła dżem z tej drugiej odmiany owoców. Z jej przepisu wychodzi kwaskowaty, cierpki z nutą słodyczy, a to wszystko dzięki 2 owocowym dodatkom. Sprawdź, jak zrobić najlepsze przetwory.
Dżem z czarnej porzeczki ma wyrazisty smak, dlatego bije na głowę ten z jagód czy borówki amerykańskiej. Póki trwa sezon na te owoce, polecamy zamknąć je w słoiku, aby zimą cieszyć się ich intensywnym aromatem i kwaskowatym smakiem, idealnie pasującym do dań na słodko. Warto zastosować babciny trik i dodać jabłka oraz pomarańcze.
Zazwyczaj do konfitur i dżemów trzeba użyć zagęszczaczy, aby przetwory miały odpowiednią konsystencję. W tym celu używa się cukru żelującego lub pektyny spożywczej. Wiele osób nie chce stosować takich produktów i rozmyślać nad ich proporcjami.
Na szczęście dżem z czarnej porzeczki z przepisu babci nie wymaga żadnych zagęszczaczy, ponieważ ma naturalnie występujące pektyny. Babcia zawsze dodawała do niego owoce, tj. jabłka i pomarańcze, które również wykazują właściwości żelujące. Dzięki temu owocowemu dodatkowi przetwory wyjdą gęste, ale też niesamowicie smaczne.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Co zrobić, żeby owoce nie opadały w cieście? Triki, które warto znać
Składniki:
- 2 kg czarnej porzeczki;
- 1,5 kg kwaskowatych jabłek (najlepiej papierówek);
- 500 g cukru trzcinowego;
- sok z 3 pomarańczy;
- sok z 1 cytryny.
Przygotowanie:
Na początek należy umyć i osuszyć porzeczki, a potem wsypać je do garnka i zasypać połową cukru. Całość odstawiamy na 3 godziny, aby owoce puściły sok.
Po tym czasie zaczynamy smażyć porzeczki na małym ogniu przez około 30 minut, mieszając co chwilę. Potem gotujemy owoce przez kolejne 2 dni - po 30-40 minut dziennie. Im dłużej trwa obróbka, tym dżem robi się gęstszy i coraz bardziej odparowuje.
W kolejnym kroku obieramy jabłka i wycinamy z nich gniazda nasienne. Z kolei miąższ kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Dolewamy też sok z cytryny i dosypujemy resztę cukru. Całość gotujemy do momentu rozpadnięcia się owoców.
Powstały mus jabłkowy przelewamy do garnka z porzeczkami i dolewamy sok z pomarańczy. Dżem podgrzewamy kilkanaście minut. W razie potrzeby można go jeszcze dosłodzić.
Gorący dżem z czarnej porzeczki przekładamy do wyparzonych, czystych słoików i mocno je zakręcamy. Następnie owijamy naczynia ścierką albo ręcznikiem. Gdy już całkowicie ostygną, to przenosimy przetwory do spiżarni.
Dżemem z czarnej porzeczki z jabłkami i pomarańczami możemy smarować naleśniki, ale też inne smażone i pieczone placki. Wspaniale smakuje również na świeżym pieczywie z masłem.
Ten domowy przetwór warto dorzucać do lodów i deserów w pucharkach. Pasuje także do owsianki, jogurtu czy kaszy manny.
Dżem z czarnej porzeczki można serwować z deską serów z orzechami. Polecamy podawać go do grillowanego camemberta, halloumi czy oscypka.
Zobacz też:
Otula jelita jak kocyk. To bomba witaminowa, lecz w Polsce mało kto go je
Nie tylko zupa grzybowa. W sezonie choć raz zrób ten obiad, a rodzina oszaleje z zachwytu
Namocz w tym ogórki, zanim zaczniesz je kisić. Będą doskonale twarde i chrupiące