Reklama
Reklama

Ciocia zdradziła mi ten trik. Dzięki temu owoce nie opadają już na spód ciasta

Lato to sezon wypieków z wykorzystaniem sezonowych owoców. Pachnące ciasta z borówkami, malinami czy śliwkami to klasyka gatunku, która gości na stołach w niemal każdym domu. Niestety nawet doświadczone kucharki nie raz zmagają się z problemem opadających na dno owoców, które tworzą zwartą i wilgotną warstwę. Na szczęście można tego w łatwy sposób uniknąć, o czym przekonała mnie moja ciocia, zdradzając ten prosty trik.

Wypieki z sezonowymi owocami to coś, na co czeka się przez cały rok. Pachną bowiem wakacjami i ulubionymi owocami, takimi jak maliny, borówki, porzeczki czy śliwki. Choć większość takich ciast wykonuje się według sprawdzonych przepisów i tak czasami w nawet tych najlepiej zapowiadających się wypiekach owoce mogą opaść na samo dno. Czy można jakoś temu zaradzić?  

Dlaczego owoce opadają na spód ciasta? Najczęstsze przyczyny  

Ciasta z owocami zachwycają swoim smakiem i wyglądem. Niestety często pomimo najszczerszych chęci, zamiast pozostać na wierzchu, te opadają na sam spód. Wielu osobom zdaje się, że jest to kwestia przypadku, ale nic bardziej mylnego. Stoi za tym bowiem kilka prostych, ale kluczowych powodów.  

Przede wszystkim dzieje się tak, gdyż owoce są zazwyczaj cięższe niż ciasto, co sprawia, że podczas pieczenia naturalnie opadają na dno. Ma to miejsce zwłaszcza przy rzadkiej i lekkiej masie, takiej jak jogurtowa czy biszkoptowa. Dodatkowo soki, które często wydzielają owoce, rozrzedzają ciasto wokół i jeszcze bardziej przyczyniają się do ich opadania. 

Ponadto czasami problem tkwi w samym cieście, które jest zbyt lekkie i delikatne względem owoców, przez co nie jest ich w stanie “utrzymać na powierzchni". Płynna masa to niemal gwarancja tego, że owoce wylądują na dnie. Szansę na to zwiększa również wykorzystywanie mokrych, świeżo umytych lub rozmrożonych owoców, które są śliskie i nie “trzymają się ciasta", tylko opadają na dół. Częstym powodem są również zbyt duże kawałki owoców, które przewyższają masą lekkie ciasto.  

Zobacz także: Zapomnij o serniku. Tym ciastem z mascarpone i wiśniami zachwycam wszystkich gości

Co zrobić, żeby owoce nie opadały na spód ciasta? Prosty trik od mojej cioci  

Jeszcze do niedawna sama zmagałam się w sezonie letnim z opadającymi owocami, które na spodzie zbijały się w całość, tworząc wilgotną strukturę, choć nie taki był cel. Na szczęście z pomocą przyszła moja ciocia, która jest prawdziwym specem, jeśli chodzi o wypieki. Okazało się, że wyeliminowanie tego problemu jest prostsze, niż mogłoby się wydawać.  

Remedium na opadające owoce w cieście jest obtoczenie ich w mące. Brzmi banalnie, ale w rzeczywistości działa cuda. Wystarczy przed dodaniem owoców do ciasta delikatnie oprószyć je mąką pszenną, ziemniaczaną lub kaszą manną. Dzięki temu zwiększa się ich “przyczepność" oraz tarcie pomiędzy owocami a ciastem. To pomaga utrzymać się im w odpowiednim miejscu i nie opaść na spód. 

Ponadto przed ułożeniem owoców w cieście, należy je odsączyć i odpowiednio osuszyć ręcznikiem papierowym. Zwłaszcza takie owoce jak maliny po myciu czy jabłka, gruszki i brzoskwinie, które cechują się dużą zawartością wody, mają najczęściej tendencję do opadania na dno. Ponadto warto je przed ułożeniem pokroić na mniejsze kawałki lub po prostu postawić na lżejsze owoce. W połączeniu z oprószeniem ich mąką z pewnością utrzymają się na wierzchu, przez co nie będą tylko dobrze smakować, ale i wyglądać.  

Może cię zainteresować: Biszkopt mojej babci nigdy nie opada. Robi go tylko z 3 składników

Zobacz też:

​Olej z jednej z najzdrowszych przypraw. Pomaga na odporność, trawienie i koi nerwy

Tyle minut gotuj kukurydzę. Będzie smaczna i chrupiąca, a nie miękka i mdła

Wrzuć ten składnik do pasty jajecznej. Będzie wyrazista i kremowa jak masełko

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | owoce