Reklama
Reklama

Taki chłodnik robi Robert Makłowicz. Składniki zaskakują, lecz smak zachwyca

Latem, gdy upały dają się we znaki, wiele osób poszukuje przepisów na orzeźwiające dania, które nie wymagają długiego stania przy garnkach. Taki właśnie jest chłodnik, chłodzący i skutecznie zaspokajający głód. Robert Makłowicz robi tę letnią zupę bez botwinki i ogórków, jednak z innymi, oryginalnymi składnikami. Sprawdź prosty przepis.

Chłodnik litewski to bez dwóch zdań najpopularniejsze danie na upalne dni. Tym razem przedstawiamy przepis na to danie z innymi składnikami, od samego Roberta Makłowicza. Smak tej letniej zupy jest prostu obłędny. Musisz spróbować ją tego lata. 

Składniki na chłodnik Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz jest m.in. krytykiem kulinarnym, osobowością medialną i podróżnikiem. Niejednokrotnie zachwycał swoimi daniami. Tak też jest i tym razem. Stworzył przepis na chłodnik nie z botwinką i ogórkiem, a ze szczawiem i czosnkiem niedźwiedzim

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia chłodnika Roberta Makłowicza? Oto lista:

  • kefir;
  • śmietana;
  • 0,5 szklanki wody;
  • 6 rzodkiewek;
  • pęczek koperku;
  • pęczek szczypiorku;
  • pęczek szczawiu;
  • pęczek czosnku niedźwiedziego;
  • 3-4 łyżki octu z czeremchy;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • 1 łyżeczka soli;
  • dodatkowo: ziemniaki, jajka, masło.

Przepis na chłodnik Roberta Makłowicza

Żeby przygotować chłodnik, na początek należy opłukać szczaw i czosnek niedźwiedzi. Potem siekamy te składniki i przekładamy na patelnię. 

Następnie wsypujemy na patelnię cukier i wlewamy ocet z czeremchy oraz wodę. Całość dusimy pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną. 

W kolejnym kroku studzimy przygotowane składniki i przekładamy je do miski. Dodajemy do nich pokrojoną rzodkiewkę, koperek i szczypiorek

Wlewamy kefir i śmietanę. Pamiętajmy jednak, że tego pierwszego składnika powinno być więcej niż tego drugiego (np. 2 szklanki kefiru i 1 szklanka śmietany). 

Na koniec mieszamy wszystko i wstawiamy do lodówki. Chłodnik będzie sycącym daniem, jeśli podamy go z jajkami i ziemniakami, polanymi masłem i posypanymi koperkiem. 

Zobacz też:

​Kulki mocy lepsze niż Lewandowskiej. Zrobisz je w domu z kilku tanich składników

Koniecznie zrób na weekend. Ciasto zatopiony skarb zachwyci całą rodzinę

To danie zrobisz ze wczorajszych ziemniaków. Na Podhalu się nim zajadają

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy