Taką sałatkę z cukinii robi siostra Anastazja. Zdziwisz się, ale może stać wiele miesięcy
Sałatka z cukinii to smak lata, który można zamknąć w słoiku i powracać do niego już po sezonie. Trzeba tylko wiedzieć, jak ją przygotować, aby wyszła smaczna i dobra do przechowywania w spiżarni przez wiele miesięcy. Przygotuj ją według przepisu siostry Anastazji, a z pewnością taka będzie.
Siostra Anastazja znana jest ze swojego zamiłowania do gotowania. Jako autorka licznych książek kucharskich dzieli się z czytelnikami przepisami na smakowite ciasta, potrawy, a także przetwory. Jako że sezon na zapełnianie spiżarnianych półek na zimę trwa w najlepsze, warto swoją uwagę zwrócić na przepis siostry Anastazji na pyszną sałatkę z cukinii do słoików.
Cukinia to popularne warzywo, na które w wakacje trwa prawdziwy urodzaj. Warto więc wykorzystać je to przygotowania domowych przetworów, dzięki którym smak cukinii pozostanie z nami nawet w zimowe dni.
W łatwy sposób można przygotować sałatkę z cukinii, która stanowi świetny dodatek do obiadu czy też kanapek. Takie przetwory to dobre rozwiązanie na zimowy czas, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest mocno ograniczony. W dodatku to zdrowa i niskokaloryczna przekąska, która jest źródłem licznych witamin oraz minerałów.
Jeśli w twoim ogródku trwa urodzaj na cukinię i zastanawiasz się co z nią zrobić, sałatka do słoików to strzał w dziesiątkę. Ta z przepisu siostry Anastazji jest wyjątkowo smaczna i zachwyca swoim słodko-kwaśnawym posmakiem. W połączeniu z kilkoma dodatkami oraz prostą zalewą tworzy przepis, do którego będziesz powracać co sezon.
Zobacz także: Namocz w tym ogórki, zanim zaczniesz je kisić. Będą doskonale twarde i chrupiące
Domowa sałatka z cukinii to przetwór, na punkcie którego przepadanie każdy domownik. Prosta, wszechstronna i smakowita często będzie gościć na stole jako dodatek do wielu dań i potraw. Aby wykonać ją według przepisu siostry Anastazji, potrzebujesz następujących składników:
- 2 kg cukinii
- 2 marchewki
- 2-3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- Natka pietruszki
- Sól
Składniki na zalewę octową:
- ½ szklanki octu
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Umytą cukinię pokrój w drobną kostkę lub na plasterki tak jak ogórki na mizerię. Jeśli wykorzystujesz przerośniętą cukinię, koniecznie obierz ją ze skórki i nie zapomnij o usunięciu gniazd nasiennych ze środka. Pokrojoną cukinię posól i odstaw na jakiś czas, aby puściła wodę. Następnie odciśnij z niej nadmiar soku.
W tym czasie obierz czosnek i pokrój cebulę w piórka. Obierz także marchewkę i zetrzyj ją na tarce. Pietruszkę posiekaj, ale dość grubo, by była widoczna po umieszczeniu w słoiku.
Następnie przygotuj zalewę w garnku, mieszając ze sobą wszystkie cztery składniki. Podgrzej i mieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru. Odstaw do ostudzenia i w tym czasie w misce wymieszaj odsączoną cukinię z pozostałymi warzywami i natką pietruszki. Na koniec całość zalej wystygniętą zalewą i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowaną cukinię wsadzaj do słoików. Zadbaj, aby dokładnie wypełniała pojemnik, a na górze znajdowała się warstwa zalewy. Szczelnie zakręć wszystkie słoiki i poddaj je pasteryzacji przez około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij ostrożnie słoiki i postaw je denkami do góry na jeden dzień. Następnie przenieś je do spiżarni w chłodne i suche miejsce.
Zobacz też:
Błyskawiczne ciasto dla niezapowiedzianych gości. Nie musisz nawet włączać piekarnika
Ogórki kiszone są miękkie jak gąbka? To znak, że popełniłeś popularny błąd
Te racuchy zrobisz bez drożdży, a będą puszyste i mięciutkie. Przepis mam od sąsiadki