Reklama
Reklama

Tak zrobisz najsmaczniejszy sos kurkowy. Idealny do mięsa i klusek

Końcówka lata to okres, w którym w lasach sezon na kurki osiąga swój szczyt. Rzeczone grzyby idealnie odnajdują się w wielu kulinarnych przepisach. Warto zrobić z nich aromatyczny sos, który genialnie współgra z daniami mięsnymi oraz kluskami. Przepis nie jest skomplikowany, a efekt zwala z nóg!

Kurki – jedne z ulubionych grzybów Polaków

Kurka, zwana również pieprznikiem jadalnym, to niezwykle charakterystyczny, nieduży grzyb mający lejkowaty kształt i pomarańczowy lub żółty odcień. Przeważnie możemy je spotkać w lasach iglastych i mieszanych. Kurki rosną nieopodal strumieni i w wilgotnym mchu, grzybiarze natykają się na nie w pobliżu świerków i sosen. 

Kurki odznaczają się genialnymi walorami smakowymi. Nic więc dziwnego, że wykorzystuje się je w wielu kulinarnych przepisach. Można z nich zrobić między innymi genialny sos, który świetnie komponuje się z mięsem, kluskami lub makaronem.

Przeczytaj też: Tak zrobisz najlepsze duszone kurki. Przepis mojej babci, który wszyscy kochają

Przepis na sos kurkowy. Idealny do mięs i klusek

Przepis na sos kurkowy nie jest skomplikowany – powinien poradzić sobie z nim nawet początkujący kucharz. Kluczem do jego przyrządzenia są dobrej jakości kurki – jeśli nie jesteśmy zapalonymi grzybiarzami, to bez przeszkód możemy je kupić w wielu sklepach. Co konkretnie jest potrzebne do przygotowania aromatycznego sosu kurkowego? Poniżej lista składników: 

  • 300 g kurek; 
  • 1 cebula; 
  • 2-3 ząbki czosnku; 
  • 30 g masła klarowanego; 
  • 200 ml śmietanki 30%; 
  • pół garści poszatkowanego koperku; 
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę szatkujemy w kostkę, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.  
  2. Podsmażamy cebulę i czosnek na maśle klarowanym. Dodajemy kurki i smażymy przez około 4 do 5 minut. 
  3. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę. Gotujemy całość przez jakieś 10 minut. Po tym czasie sos będzie gotowy. Na koniec dodajemy do niego pół garści poszatkowanego koperku. 

Gotowy sos kurkowy możemy przechowywać w lodówce (po ostudzeniu) przez około 2 dni. Jeśli chcemy przygotować więcej na zapas, to wówczas musimy go zamrozić. 

Zobacz też:

​To najlepsza dynia na zupę i placuszki. Nie trzeba jej nawet obierać

Makaron skleja się w czasie gotowania? Zamiast wlewać olej do garnka, zrób to

Tak kruche ciasto robią cukiernicy. Wychodzi idealne dzięki temu dodatkowi

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe | grzyby