Reklama
Reklama

Tak zrobisz najsmaczniejszy sos kurkowy. Idealny do mięsa i klusek

Końcówka lata to okres, w którym w lasach sezon na kurki osiąga swój szczyt. Rzeczone grzyby idealnie odnajdują się w wielu kulinarnych przepisach. Warto zrobić z nich aromatyczny sos, który genialnie współgra z daniami mięsnymi oraz kluskami. Przepis nie jest skomplikowany, a efekt zwala z nóg!

Kurki – jedne z ulubionych grzybów Polaków

Kurka, zwana również pieprznikiem jadalnym, to niezwykle charakterystyczny, nieduży grzyb mający lejkowaty kształt i pomarańczowy lub żółty odcień. Przeważnie możemy je spotkać w lasach iglastych i mieszanych. Kurki rosną nieopodal strumieni i w wilgotnym mchu, grzybiarze natykają się na nie w pobliżu świerków i sosen. 

Kurki odznaczają się genialnymi walorami smakowymi. Nic więc dziwnego, że wykorzystuje się je w wielu kulinarnych przepisach. Można z nich zrobić między innymi genialny sos, który świetnie komponuje się z mięsem, kluskami lub makaronem.

Przeczytaj też: Tak zrobisz najlepsze duszone kurki. Przepis mojej babci, który wszyscy kochają

Przepis na sos kurkowy. Idealny do mięs i klusek

Przepis na sos kurkowy nie jest skomplikowany – powinien poradzić sobie z nim nawet początkujący kucharz. Kluczem do jego przyrządzenia są dobrej jakości kurki – jeśli nie jesteśmy zapalonymi grzybiarzami, to bez przeszkód możemy je kupić w wielu sklepach. Co konkretnie jest potrzebne do przygotowania aromatycznego sosu kurkowego? Poniżej lista składników: 

  • 300 g kurek; 
  • 1 cebula; 
  • 2-3 ząbki czosnku; 
  • 30 g masła klarowanego; 
  • 200 ml śmietanki 30%; 
  • pół garści poszatkowanego koperku; 
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę szatkujemy w kostkę, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.  
  2. Podsmażamy cebulę i czosnek na maśle klarowanym. Dodajemy kurki i smażymy przez około 4 do 5 minut. 
  3. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę. Gotujemy całość przez jakieś 10 minut. Po tym czasie sos będzie gotowy. Na koniec dodajemy do niego pół garści poszatkowanego koperku. 

Gotowy sos kurkowy możemy przechowywać w lodówce (po ostudzeniu) przez około 2 dni. Jeśli chcemy przygotować więcej na zapas, to wówczas musimy go zamrozić. 

Zobacz też:

To warzywo działa na skórę, jak botoks. Niestety Polacy za nim nie przepadają

Zwykła kawa się do niej nie umywa. Napój przodków działa jak miotełka na jelita

Takich pierogów jeszcze nie jadłeś. Ten farsz zaskakuje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe | grzyby