Tak zrobisz najsmaczniejszy sos kurkowy. Idealny do mięsa i klusek
Końcówka lata to okres, w którym w lasach sezon na kurki osiąga swój szczyt. Rzeczone grzyby idealnie odnajdują się w wielu kulinarnych przepisach. Warto zrobić z nich aromatyczny sos, który genialnie współgra z daniami mięsnymi oraz kluskami. Przepis nie jest skomplikowany, a efekt zwala z nóg!
Kurka, zwana również pieprznikiem jadalnym, to niezwykle charakterystyczny, nieduży grzyb mający lejkowaty kształt i pomarańczowy lub żółty odcień. Przeważnie możemy je spotkać w lasach iglastych i mieszanych. Kurki rosną nieopodal strumieni i w wilgotnym mchu, grzybiarze natykają się na nie w pobliżu świerków i sosen.
Kurki odznaczają się genialnymi walorami smakowymi. Nic więc dziwnego, że wykorzystuje się je w wielu kulinarnych przepisach. Można z nich zrobić między innymi genialny sos, który świetnie komponuje się z mięsem, kluskami lub makaronem.
Przeczytaj też: Tak zrobisz najlepsze duszone kurki. Przepis mojej babci, który wszyscy kochają
Przepis na sos kurkowy nie jest skomplikowany – powinien poradzić sobie z nim nawet początkujący kucharz. Kluczem do jego przyrządzenia są dobrej jakości kurki – jeśli nie jesteśmy zapalonymi grzybiarzami, to bez przeszkód możemy je kupić w wielu sklepach. Co konkretnie jest potrzebne do przygotowania aromatycznego sosu kurkowego? Poniżej lista składników:
- 300 g kurek;
 - 1 cebula;
 - 2-3 ząbki czosnku;
 - 30 g masła klarowanego;
 - 200 ml śmietanki 30%;
 - pół garści poszatkowanego koperku;
 - sól i pieprz.
 
Sposób przygotowania:
- Kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę szatkujemy w kostkę, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
 - Podsmażamy cebulę i czosnek na maśle klarowanym. Dodajemy kurki i smażymy przez około 4 do 5 minut.
 - Doprawiamy całość solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę. Gotujemy całość przez jakieś 10 minut. Po tym czasie sos będzie gotowy. Na koniec dodajemy do niego pół garści poszatkowanego koperku.
 
Gotowy sos kurkowy możemy przechowywać w lodówce (po ostudzeniu) przez około 2 dni. Jeśli chcemy przygotować więcej na zapas, to wówczas musimy go zamrozić.
Zobacz też:
To warzywo działa na skórę, jak botoks. Niestety Polacy za nim nie przepadają
Zwykła kawa się do niej nie umywa. Napój przodków działa jak miotełka na jelita