Tak zrobisz najsmaczniejszy sos kurkowy. Idealny do mięsa i klusek
Końcówka lata to okres, w którym w lasach sezon na kurki osiąga swój szczyt. Rzeczone grzyby idealnie odnajdują się w wielu kulinarnych przepisach. Warto zrobić z nich aromatyczny sos, który genialnie współgra z daniami mięsnymi oraz kluskami. Przepis nie jest skomplikowany, a efekt zwala z nóg!
Kurka, zwana również pieprznikiem jadalnym, to niezwykle charakterystyczny, nieduży grzyb mający lejkowaty kształt i pomarańczowy lub żółty odcień. Przeważnie możemy je spotkać w lasach iglastych i mieszanych. Kurki rosną nieopodal strumieni i w wilgotnym mchu, grzybiarze natykają się na nie w pobliżu świerków i sosen.
Kurki odznaczają się genialnymi walorami smakowymi. Nic więc dziwnego, że wykorzystuje się je w wielu kulinarnych przepisach. Można z nich zrobić między innymi genialny sos, który świetnie komponuje się z mięsem, kluskami lub makaronem.
Przeczytaj też: Tak zrobisz najlepsze duszone kurki. Przepis mojej babci, który wszyscy kochają
Przepis na sos kurkowy nie jest skomplikowany – powinien poradzić sobie z nim nawet początkujący kucharz. Kluczem do jego przyrządzenia są dobrej jakości kurki – jeśli nie jesteśmy zapalonymi grzybiarzami, to bez przeszkód możemy je kupić w wielu sklepach. Co konkretnie jest potrzebne do przygotowania aromatycznego sosu kurkowego? Poniżej lista składników:
- 300 g kurek;
- 1 cebula;
- 2-3 ząbki czosnku;
- 30 g masła klarowanego;
- 200 ml śmietanki 30%;
- pół garści poszatkowanego koperku;
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę szatkujemy w kostkę, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
- Podsmażamy cebulę i czosnek na maśle klarowanym. Dodajemy kurki i smażymy przez około 4 do 5 minut.
- Doprawiamy całość solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę. Gotujemy całość przez jakieś 10 minut. Po tym czasie sos będzie gotowy. Na koniec dodajemy do niego pół garści poszatkowanego koperku.
Gotowy sos kurkowy możemy przechowywać w lodówce (po ostudzeniu) przez około 2 dni. Jeśli chcemy przygotować więcej na zapas, to wówczas musimy go zamrozić.
Zobacz też:
To najlepsza dynia na zupę i placuszki. Nie trzeba jej nawet obierać
Makaron skleja się w czasie gotowania? Zamiast wlewać olej do garnka, zrób to
Tak kruche ciasto robią cukiernicy. Wychodzi idealne dzięki temu dodatkowi