Reklama
Reklama

Ta sałatka jest najlepsza na grilla. Idealnie komponuje się z kiełbasą i karkówką

Maj rozpoczął sezon grillowy. Nie ma nic lepszego niż soczyste i rumiane kiełbasy oraz karkówki zjedzone w plenerze. Mięso z grilla warto podawać nie tylko z ketchupem czy sosem czosnkowym, ale również z sałatką ziemniaczaną. Sprawdź przepis na najlepszą przekąskę z sezonowych warzyw, która zniknie ze stołu w mgnieniu oka.

Rozpoczął się sezon na młode ziemniaki. Warto więc wykorzystać te warzywa w kuchni na różne sposoby. Tym razem podajemy przepis na sałatkę ziemniaczaną, idealną na grilla. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać ją również do obiadu. 

Składniki na sałatkę z młodych ziemniaków

Młode ziemniaki stanowią bazę sałatki ziemniaczanej. Dodajemy do niej również inne warzywa, tj. czerwona cebula, rzodkiewki, korniszony oraz aromatyczną zieleninę. Całość dopełnia lżejszy jogurtowo-majonezowy sos. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia sałatki ziemniaczanej?

Warzywa:

  • 600 g młodych ziemniaków;
  • 4 rzodkiewki;
  • 3 korniszony;
  • 1/2 czerwonej cebuli;
  • 2 łyżki kopru;
  • 2 łyżki szczypiorku.

Sos:

  • 2 łyżki oliwy;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • 1 łyżka majonezu;
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego;
  • 1 łyżeczka musztardy;
  • przyprawy: sól, pieprz wedle uznania. 

Przepis na sałatkę ziemniaczaną na grilla

Żeby zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla, na początek szorujemy młode ziemniaki i następnie gotujemy je w osolonej wodzie do momentu, aż staną się miękkie. Uważajmy jednak, żeby ich nie rozgotować. 

Po ugotowaniu odcedzamy warzywa i odstawiamy je do ostudzenia. W tym czasie kroimy cebulę w pióra, a rzodkiewki i korniszony w kostkę. Z kolei koperek i szczypiorek drobno siekamy. 

Ostudzone ziemniaki kroimy w ćwiartki i wrzucamy je do miski razem z cebulą, rzodkiewkami i korniszonami. Z kolei w małym naczyniu łączymy oliwę, sok z cytryny, majonez, jogurt naturalny i musztardę. Całość doprawiamy według uznania solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy tak, żeby powstał gładki sos. 

Tak przygotowany sos mieszamy z koperkiem i szczypiorkiem, a następnie zalewamy nim warzywa. Sałatkę ziemniaczaną wstawiamy do lodówki co najmniej na 3 godziny - przez ten czas wszystkie smaki dobrze się przegryzą. Poza tym schłodzona przekąska najlepiej komponuje się z gorącym mięsem z grilla. 

Zobacz też:

Te placuszki robię w kilka minut na śniadanie. Wychodzą puszyste jak obłoczki

Kiedyś była daniem biedoty. Obecnie jedzą ją sami bogacze

​Zapomnij o lemoniadzie. Wystarczy włożyć torebkę herbaty do tego popularnego napoju

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | sałatki