Ta sałatka jest najlepsza na grilla. Idealnie komponuje się z kiełbasą i karkówką
Maj rozpoczął sezon grillowy. Nie ma nic lepszego niż soczyste i rumiane kiełbasy oraz karkówki zjedzone w plenerze. Mięso z grilla warto podawać nie tylko z ketchupem czy sosem czosnkowym, ale również z sałatką ziemniaczaną. Sprawdź przepis na najlepszą przekąskę z sezonowych warzyw, która zniknie ze stołu w mgnieniu oka.
Rozpoczął się sezon na młode ziemniaki. Warto więc wykorzystać te warzywa w kuchni na różne sposoby. Tym razem podajemy przepis na sałatkę ziemniaczaną, idealną na grilla. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać ją również do obiadu.
Młode ziemniaki stanowią bazę sałatki ziemniaczanej. Dodajemy do niej również inne warzywa, tj. czerwona cebula, rzodkiewki, korniszony oraz aromatyczną zieleninę. Całość dopełnia lżejszy jogurtowo-majonezowy sos.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia sałatki ziemniaczanej?
Warzywa:
- 600 g młodych ziemniaków;
- 4 rzodkiewki;
- 3 korniszony;
- 1/2 czerwonej cebuli;
- 2 łyżki kopru;
- 2 łyżki szczypiorku.
Sos:
- 2 łyżki oliwy;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- 1 łyżka majonezu;
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego;
- 1 łyżeczka musztardy;
- przyprawy: sól, pieprz wedle uznania.
Żeby zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla, na początek szorujemy młode ziemniaki i następnie gotujemy je w osolonej wodzie do momentu, aż staną się miękkie. Uważajmy jednak, żeby ich nie rozgotować.
Po ugotowaniu odcedzamy warzywa i odstawiamy je do ostudzenia. W tym czasie kroimy cebulę w pióra, a rzodkiewki i korniszony w kostkę. Z kolei koperek i szczypiorek drobno siekamy.
Ostudzone ziemniaki kroimy w ćwiartki i wrzucamy je do miski razem z cebulą, rzodkiewkami i korniszonami. Z kolei w małym naczyniu łączymy oliwę, sok z cytryny, majonez, jogurt naturalny i musztardę. Całość doprawiamy według uznania solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy tak, żeby powstał gładki sos.
Tak przygotowany sos mieszamy z koperkiem i szczypiorkiem, a następnie zalewamy nim warzywa. Sałatkę ziemniaczaną wstawiamy do lodówki co najmniej na 3 godziny - przez ten czas wszystkie smaki dobrze się przegryzą. Poza tym schłodzona przekąska najlepiej komponuje się z gorącym mięsem z grilla.
Zobacz też:
Te placuszki robię w kilka minut na śniadanie. Wychodzą puszyste jak obłoczki
Kiedyś była daniem biedoty. Obecnie jedzą ją sami bogacze
Zapomnij o lemoniadzie. Wystarczy włożyć torebkę herbaty do tego popularnego napoju