Ta przyprawa to superfood i afrodyzjak w jednym. W Polsce mało kto o niej słyszał
Aktywność fizyczna, dobry sen i zbilansowana dieta zapewniają dobrą formę w każdym aspekcie życia codziennego. To wszystko można uzupełniać o kolejne elementy, zapewniające sukcesy również w kwestiach powodzenia u płci przeciwnej. Zalicza się do nich przyprawy. Niektóre z nich, jak ras el hanout uważane są za wyjątkowo skuteczne afrodyzjaki.
Do określeń, które w minionych latach zyskały ogromną popularność, zalicza się "superfood" (tłum. włas. "super jedzenie"). To artykuły spożywcze wydatnie wspierające pracę organizmu – nawet w niewielkich dawkach. Jako superfood można określić mieszankę rasa el hanout.
Ras el hanout jest miksem przypraw. Jest w niej aż 80 składników. Wśród nich znajdują się m.in.: płatki róży, czy hiszpańska mucha. Ras el hanout ma lekko pikantny i jednocześnie korzenny smak. Z właściwości przypraw mogą skorzystać mężczyźni i kobiety.
Na ras el hanout składają się przyprawy z Tunezji, Algierii i Maroka. Sama nazwa oznacza w tłumaczeniu na j. polski "szef sklepu". Ma to sugerować, że w miksie znajdują się najlepsze możliwe przyprawy, jakie sprzedawca ma do zaoferowania.
Warto wiedzieć, że ras el hanout różni się w zależności od miejsca, w którym jest sprzedawane. Wśród najczęściej pojawiających się składników znajdują się:
- kardamon,
- kminek,
- goździki,
- cynamon,
- gałka muszkatołowa,
- buzdygan,
- ziele angielskie,
- suchy imbir,
- papryczka chili,
- nasiona kolendry,
- pieprz,
- papryka słodka i ostra,
- kozieradka,
- kurkuma.
Do ras el hanout mogą być też dodawane specyficzne dla danego regionu przyprawy, na przykład:
- jagody jesionu,
- chufa,
- ziarna raju (pieprz gwinejski),
- korzeń orris,
- suszone pączki róży,
- nasiona anyżu,
- galangal.
Korzyści zdrowotne, które płyną ze spożywania ras el hanout, zależą od tego, co dokładnie znajduje się w mieszance. Jednakże w większości przypadków przyprawa ma wiele witamin i minerałów. Ich działanie jest klasyfikowane również jako afrodyzjak.
W składzie ras el hanout można znaleźć niekiedy wyciąg z zielonego chrząszcza – kantarydynę. To bezwonna i bezbarwna substancja tłuszczowa z klasy terpenoidów. Kantarydyna jest wydzielana przez samca chrząszcza i przekazywana samicy jako prezent kopulacyjny podczas godów.
U człowieka kantarydyna pobudza zakończenia nerwowe w obrębie układu moczowo-płciowego. Podrażnia też błony śluzowe. Właśnie z tego wynika efekt pobudzenia seksualnego.
Ras el hanout nadaje się do spożywania z regionalnymi potrawami Maroka, Algierii, czy Tunezji. Zaliczają się do nich m.in. klopsiki jagnięce, tagine z krewetkami, kuskus, czerwone gazpacho, czy gulasz wołowy. Ras el hanout nadaje się także do grillowania, czy uzupełnienia smaku sosów na bazie jogurtu.
Zobacz też:
Biorę czerstwy chleb i zalewam. Po usmażeniu mam smaczny deser dla całej rodziny
To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę