Ta herbata z dwóch składników przyspiesza metabolizm i niweluje wzdęcia. Idealna na czas diety
Pobudzenie trawienia to zagadnienie znajome przede wszystkim tym osobom, które chcą efektywnie regulować swoją wagę lub schudnąć. Są na to różne sposoby. Najważniejsze są podstawy takie jak sen, zdrowa żywność i nawadnianie. Dodatkową pomocą jest także picie naparów.
W ostatnim czasie coraz większą popularność zdobywa picie naparów na pobudzenie metabolizmu. Przydają się nie tylko podczas odchudzania, ale również przy okazji złagodzenia problemów żołądkowych po spożyciu ciężkostrawnych pokarmów.
Dodatkowo napary są nie tylko zdrowe, ale także smaczne. Przykładem jest pewien przepis, który uwzględnia przygotowanie herbaty z dwóch, wyjątkowych składników. Przyda się zarówno osobom, które chcą schudnąć, jak i tym, które po prostu dbają o swoje zdrowie.
Herbatę na przyspieszenie metabolizmu można przygotować z dwóch znanych składników, które większość osób i tak przechowuje w domu. Oznacza to, że nie trzeba wydawać dużej sumy pieniędzy, żeby efektywnie i przede wszystkim naturalnie usprawnić pracę metabolizmu.
Pierwszym składnikiem herbaty jest kminek. Natomiast uzupełnieniem smaku – liście mięty. Oba produkty mają dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego, ale ich zakres działania jest znacznie szerszy.
Czytaj również: Zastąpisz nią ziemniaki. Urozmaici obiad i pomoże w odchudzaniu
Działanie kminku jest pomocą w neutralizowaniu takich problemów, jak: niestrawność, wzdęcia, stany skurczowe w obrębie jamy brzusznej, czy dysfunkcja pracy wątroby. Oprócz tego właściwości kminku mają charakterystykę przeciwgrzybiczą i przeciwpasożytniczą.
Warto też zatrzymać się na chwilę przy działaniu mięty. Liście tej rośliny również mają dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. Dlatego od wieków stosuje się je podczas walki z rozmaitymi dolegliwościami żołądkowymi, głównie wzdęciami i zaparciami. Sekretem działania mięty jest mentol. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie żołądka i uśmierza odczuwalny ból poprzez ograniczenie wydzielania żółci.
Do przygotowania zdrowej herbaty będzie potrzebny wyłącznie rondelek, dwie szklanki wody i kuchenka. Składniki – łyżeczkę kminku i łyżeczkę suszonej mięty trzeba zalać wodą, a następnie gotować przez około 10 minut. Napar najlepiej pić wieczorem.
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia