Ta beza nigdy nie opada. Jest smaczna i krucha, nawet gdy wypełnisz ją kremem
Krucha, delikatnie chrupiąca beza wypełniona śmietanowym lub czekoladowym kremem, obsypana owocami to ulubione ciasto wielu osób. Niestety czasem bywa tak, że opada, przez co traci swój urok. Jak zatem uniknąć kulinarnej wpadki? Sprawdź już teraz i przygotuj bezę, która będzie cieszyć podniebienie i oczy.
Beza może opaść w każdym momencie przygotowania, czyli w trakcie ubijania, ale też w piekarniku. Właśnie dlatego trzeba uświadomić sobie błędy kulinarne, popełniane w trakcie robienia tego ciasta. Dzięki naszym poradom w końcu upieczesz idealną bezę.
Beza opada przez niedokładne oddzielenie białek od żółtek. W takim przypadku nie uda nam się ubić masy, nawet jeśli będziemy robić to przez długi czas.
Długie ubijanie również nie wpływa pozytywnie na ten wypiek. Może wówczas dojść do "przebicia białek". Właśnie dlatego najlepiej stopniowo zwiększać obroty miksera, a cukier dodawać w momencie spienienia białek. Na koniec warto dolać trochę soku z cytryny albo octu lub dosypać odrobinę mąki ziemniaczanej, żeby utrwalić całość.
Wybór odpowiedniego słodzidła także ma znaczenie. Przez zwykły cukier nie uzyskamy odpowiedniej konsystencji. Z kolei przy cukrze pudrze nie będziemy mieć pewności, czy został dobrze wymieszany z białkami. Wobec tego używajmy drobnego cukru.
Pamiętajmy, że nawet kropla wody w naczyniu miksującym sprawi, że beza opadnie. Polecamy też używanie sprzętu ze stali nierdzewnej. Jest on znacznie lepszy niż ten plastikowy.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Gofry lepsze niż w budce nad morzem — przepis, składniki, sposób przygotowania
Bezy nie pieczemy, a suszymy. Nie możemy zatem ustawić piekarnika na taką temperaturę jak przy standardowym cieście. Musimy też uzbroić się w cierpliwość - nie przyspieszajmy procesu suszenia tego wypieku.
Bezę suszymy więc w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez 3 godziny. Po tym czasie zostawiamy ją w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Dzięki takiej metodzie nie ma mowy o opadnięciu tego ciasta.
Składniki:
- 4 białka;
- 200 g drobnego cukru;
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
Na początek nagrzewamy piekarnik do 120 stopni. W trakcie nagrzewania ubijamy białka, zaczynając od mniejszych obrotów miksera. Stopniowo zwiększamy ich intensywność do średnich obrotów.
Gdy powstanie gęsta piana, to jeszcze bardziej podkręcamy mikser i dodajemy partiami drobny cukier. Musi się dobrze rozpuścić. Na koniec dosypujemy mąkę ziemniaczaną.
Na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia formujemy blat bezowy. Wstawiamy go do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. Wypiek suszymy przez 3 godziny.
Bezę zostawiamy w urządzeniu z uchylonymi drzwiczkami do momentu ostygnięcia. 3 godziny przed podaniem wypełniamy ją gęstym, dobrze ubitym i schłodzonym kremem.
Zobacz też:
Piecz rybę w ten sposób, a na pewno nie wyjdzie sucha. Zachwycisz się smakiem
Poprawia pamięć i może chronić przed demencją. Seniorzy powinni zaprzyjaźnić się z tą przyprawą
Takie ogórki robi Magda Gessler. Są ultrachrupiące dzięki 1 dodatkowi