Reklama
Reklama

Szybkie ciasto, gdy goście pukają do drzwi. Zrobisz je ze składników, które na pewno masz w kuchni

Nie ma nic lepszego do niedzielnej kawy czy herbaty niż kawałek ciasta. Jeszcze lepiej, gdy nie potrzebujesz wymyślnych składników, a jego wykonanie zajmuje mało czasu. Takie jest błyskawiczne ciasto jogurtowe, które zrobisz w niecałą godzinę. Goście będą zachwyceni tym prostym wypiekiem.

Co zrobić, gdy lada moment w drzwiach zjawią się goście? Nie musisz biec do sklepu po ciastka - możesz zrobić ciasto jogurtowe ze składników, które na pewno masz w kuchni. Dodatkowo warto wzbogacić je o kruszonkę i ulubione owoce, które idealnie dopełnią ten wypiek. 

Składniki na ciasto jogurtowe

Z ciastem jogurtowym poradzi sobie każdy. Do jego zrobienia nie są potrzebne specjalne umiejętności. Wypiek zawsze wychodzi miękki i wilgotny.

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia ciasta jogurtowego? Oto lista:

  • 3 jajka;
  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 330 g jogurtu naturalnego;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii i 2 łyżki cukru pudru. 

Przepis na ciasto jogurtowe

Żeby zrobić ciasto jogurtowe, na początek ubijamy całe jajka z cukrem do momentu powstania jasnej i puszystej masy. W tym momencie możemy też dodać ekstrakt z wanilii. 

W kolejnym kroku łączymy w osobnej misce mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i dodajemy tę suchą mieszankę do masy jajecznej. Dolewamy także olej i jogurt naturalny. Całość mieszamy krótko - do połączenia składników. 

Tak przygotowane ciasto jogurtowe wykładamy na formę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy je przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na koniec warto oprószyć wypiek cukrem pudrem.

Jakie dodatki pasują do ciasta jogurtowego?

Do ciasta jogurtowego pasuje polewa czekoladowa lub lukier. Wspaniale smakuje nasączone czarną herbatą z dodatkiem likieru pomarańczowego. 

W innej wersji warto dodać do tego wypieku świeże albo mrożone owoce. Wystarczy, że wyłożymy je na masę tuż przed wstawieniem do piekarnika. Polecamy też posypanie placka kruszonką lub wyłożenie na niego masy budyniowej bądź serowej. 

Zobacz też:

Dodajesz to do barszczu? Będzie niesmaczny i niezdrowy

Na święta zrób pierogi z takim farszem. We Włoszech uważają, że przynosi bogactwo

Nie wyrzucaj buraków z zakwasu. Zrobisz z nich najlepszą sałatkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasto