Szybki przepis na pieczone jabłka z kremem. Rodzina się nimi zajada
Jabłka to jesienny dar natury chętnie wykorzystywany w kuchni pod wieloma postaciami. Jednak jeśli znudziła się nam już tradycyjna szarlotka, a chcemy sięgnąć po pyszny, szybki i niskokaloryczny deser, to warto wypróbować łatwy przepis, który pozwoli nam zachwycić domowników. Sprawdź, jak przygotować smaczny, jesienny deser z jabłek.
Deser z jabłkami to świetna propozycja dla każdego, kto kocha te owoce, ale ma ochotę na szybką, słodką przekąskę, a nie tradycyjne ciasto. Wystarczy, że weźmiemy jabłka, przygotujemy krem i wypełnimy nim owoce. Podpowiadamy, jak je przygotować.
Jabłka to dar natury, który warto docenić i regularnie spożywać. Są to przede wszystkim owoce pełne minerałów i błonnika. Co więcej, surowe jabłka stanowią źródło witaminy C, E, K oraz witaminy z grupy B i beta-karotenu. Oprócz tego zawierają one magnez, żelazo, wapń, potas i sód.
Wszystko to sprawia, że mają one wiele cennych dla naszego organizmu właściwości. Oto najważniejsze korzyści, jakie przynoszą jabłka dla naszego zdrowia:
- Obniżają cholesterol.
- Zmniejszają ryzyko rozwoju próchnicy.
- Witamina C zawarta w jabłku wspomaga procesy metaboliczne.
- Pektydy oczyszczają organizm z toksyn.
- Błonnik obecny w owocu przyspiesza metabolizm i wpływa korzystnie na trawienie.
- Fitochemikalia znajdujące się w jabłkach mają właściwości przeciwzapalne.
- Poprawiają kondycję włosów i paznokci.
Jesienią możemy cieszyć się świeżymi jabłkami w ogromnych ilościach. Dzięki temu możemy nie tylko jeść je w prostej, surowej formie, ale i przygotowywać z nich pyszne desery.
Jednym z nich jest łatwy przepis na smakołyk z użyciem jesiennych jabłek, który jest w dodatku niskokaloryczny, a smakuje nawet lepiej niż jabłecznik czy racuchy z owocami. Co więcej, przygotowanie go zajmie nam zaledwie kilka minut, a deser zachwyci wszystkich domowników.
Czytaj również: Od dziś nie zalewaj owsianki mlekiem. Z tym napojem będzie jeszcze smaczniejsza i doda ci energii
Stworzenie deseru z jabłek jest niezwykle łatwe, a sam przepis nie wymaga od nas zakupu wielu produktów. W tym przypadku prostota idzie w parze ze smakiem.
Do przygotowania deseru jabłkowego potrzebujemy:
- 6 jabłek,
- mielony cynamon,
- żółtko,
- 6 łyżeczek cukru,
- 200 g twarożku.
Pierwszym krokiem jest wrzucenie twarogu do miski i dosypanie, cukru, cynamonu, a także wrzucenie żółtka. Całość dokładnie miksujemy. Następnie od jabłek odcinamy cześć od ogonka i wydrążamy środek, tak aby zostawić spód w jabłku.
Kolejny krok to napełnienie jabłek twarożkiem. Po tej czynności układamy owoce wypełnione kremem w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut. Po wyjęciu jabłek możemy dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem.
Zobacz też:
Biorę czerstwy chleb i zalewam. Po usmażeniu mam smaczny deser dla całej rodziny
To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę