Reklama
Reklama

Szybki przepis na deser delikatny niczym chmurka. W roli głównej białka i galaretka

Znudziły ci się tradycyjne ciasta? A może podczas pieczenia kruchego wypieku zostały białka, które nie wiadomo jak wykorzystać? Okazuje się, że można szybko stworzyć z nich puszysty, piankowy deser. Przepis jest bardzo prosty, a ta słodka przekąska smakuje obłędnie. Zaskoczy pozytywnie gości, pokochają ją szczególnie dzieci.

Co zrobić z nadwyżką białek, które zostały po przygotowaniu ciasta? Możemy przygotować z nich jajecznicę lub omlet, a bardziej kreatywnym rozwiązaniem będzie stworzenie piankowego deseru na bazie białek i galaretki. Taki słodki deser może być alternatywą dla ciasta bez pieczenia. Przedstawiamy prosty i szybki przepis

Składniki na piankowy deser

Piankowy deser jest lekki, puszysty i wygląda bardzo apetycznie. Zazwyczaj składniki do jego przygotowania mamy już w kuchni. Jeśli nie, to bez problemu kupimy je w każdym sklepie. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia piankowego deseru? Oto krótka lista:

  • 4 białka jajek;
  • 1 galaretka smakowa;
  • 1,5 szklanki wody;
  • ciastka maślane;
  • szczypta soli.
  • dekoracja: owoce, bita śmietana, wiórki czekoladowe lub sos czekoladowy bądź owocowy.

Ciastka maślane możemy zastąpić biszkoptami lub herbatnikami. Warto użyć ekstraktu waniliowego do podkręcenia smaku, choć nie jest to konieczne. Owoce mogą być zarówno świeże, jak i mrożone.

Prosty przepis na piankowy deser

Na początek należy rozpuścić galaretkę smakową we wrzącej wodzie. Następnie odstawiamy ją do ostygnięcia.

W kolejnym kroku białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę (w tym momencie możemy dodać ekstrakt waniliowy). Gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję, to stopniowo dodajemy ubite białka do tężejącej galaretki, delikatnie mieszając całość szpatułką. 

Do miseczek wsypujemy pokruszone ciastka. Wykładamy na nie wcześniej przygotowaną piankę. 

Taki deser piankowy wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby stężał. Na koniec dekorujemy go według uznania owocami, słodkim sosem lub wiórkami czekoladowymi. 

Zobacz też:

Dzieci pokochają truskawki w tej formie. Zrób więcej, bo zajadać się będzie cała rodzina

Te lody zasmakują wszystkim. Wymyślił je Robert Makłowicz

Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski