Świąteczny bigos nigdy nie był lepszy. Odkąd go tym podlewam, znika ze stołu w 5 minut
Zależy ci na tym, aby twój świąteczny bigos był smaczny i aromatyczny? Zadbaj o odpowiednie dodatki, na bazie których go przygotujesz. Postaw na produkty dobrej jakości i zastosuj jeszcze jeden trik. Zamiast zwykłej wody, do podlewania duszącej się kapusty użyj innego płynu. Dzięki temu bigos będzie wybitny, a goście będą błagać o dokładkę.
Bigos jest klasycznym przykładem dania jednogarnkowego, które w grudniu jest często przygotowywane. Zazwyczaj pojawia się na polskich stołach w czasie świąt czy Sylwestra, ale oczywiście można go przygotowywać niezależnie od daty w kalendarzu.
W Wigilie jadany jest w wersji postnej - z kapustą, grzybami i przyprawami. W kolejne dni z różnymi rodzajami mięsa czy kiełbasy, aby był treściwy i zabijał głód na rodzinnych spotkaniach. Każdy ma inny sposób na jego przyrządzanie, ale gdy w Boże Narodzenie zrobisz bigos w ten sposób wszyscy poproszą o dokładkę.
Może cię zainteresować: Na święta serwuję krokiety z tym farszem. Biją na głowę te z kapustą i grzybami
Jedną z najważniejszych decyzji podczas przygotowywania bigosu jest dobór składników. Muszą mieć jak najlepszą jakość, zwłaszcza jeśli chodzi o wybór kapusty, która powinna być naturalnie kiszona.
Warto jednak wymieszać ją z odrobiną kwaśniejszej odmiany, aby potrawa była lepiej zbilansowana, bardziej chrupiąca oraz idealnie skomponowała się z pozostałymi dodatkami.
Czytaj również: Ulubiona ryba polskiej szlachty bije na głowę karpia. Prawie nie ma ości, jest zdrowa i smaczna
Nie zapomnij dołożyć do bigosu także suszonych wędzonych śliwek (ewentualnie wędzonego boczku i papryki) czy dobrze namoczonych, obgotowanych grzybów, które świetnie podkręcają smak.
Pamiętaj także, że dodany do bigosu tłuszcz nie powinien być przypadkowy. W wersji klasycznej (z mięsem) najlepiej sprawdza się ten wytopiony bezpośrednio z mięsa, albo smalec, a w bigosie wigilijnym połączenie oleju rzepakowego z lnianym.
Moja mama zawsze podlewa duszącą się kapustę wodą po gotowaniu grzybów. Pasuje do bigosu o wiele lepiej niż zwykła kranówka, ponieważ nadaje potrawie jeszcze więcej leśnego aromatu i pozwala smakom bardziej naturalnie się przeniknąć.
Zobacz też:
100 lat temu był na każdym wigilijnym stole. Teraz mało kto pamięta o tym daniu
Zapomnij o rybie po grecku. Z tym sosem goście będą jeść prosto z półmiska
Dorzuć to do barszczu wigilijnego. Goście wyliżą talerze do ostatniej kropelki