Reklama
Reklama

Świąteczna galaretka z jajkiem w roli głównej. Moja babcia przyrządza ja co roku

Podczas świąt wielkanocnych na naszych stołach nie brakuje wielu różnych potraw. Jednak warto w tym roku dodać jeszcze jedno danie, które nie tylko będzie smaczne, ale i będzie świetnie się prezentowało i przyciągało wzrok żywymi kolorami. Podpowiadamy, jak przygotować smaczną babkę z galarety z jajkiem, tak by zachwycić wszystkich gości.

Wielkanoc kojarzy się głównie z jajkami, używanymi do dekoracji oraz przygotowywania różnych dań. Warto więc dodać je także do galarety, którą zwykle robimy na święta. Dzięki temu nowemu przepisowi zachwycimy całą rodzinę, barwną i niezwykle smaczną przekąską w kształcie babki.

Kolorowa galareta z jajkiem. Idealny pomysł na święta wielkanocne

Na świątecznym stole nie powinno brakować kolorowych i pysznych dań. Jedną z takich propozycji jest smaczna galareta z jajkami ugotowanymi na twardo, w otoczeniu zdrowym i barwnych warzyw, kawałka szynki oraz pietruszki.

Galaretę możemy podać w estetycznej formie i zrobić ją na kształt babki. Dzięki temu będzie ona prezentowała się jeszcze lepiej, a goście będą zachwyceni nie tylko jej wyglądem, ale i niepowtarzalnym smakiem. Do jej przygotowania wystarczy nam zaledwie kilka składników. Oto co jest niezbędne do zrobienia świątecznej galarety z jajkiem:

  • 1,5 l bulionu,
  • 1 garść świeżej natki pietruszki,
  • 200 g szynki drobiowej,
  • 30 g żelatyny,
  • 250 g ugotowanej marchewki,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 250 g ugotowanego zielonego groszku,
  • 4 rzodkiewki.

Czytaj również: Taki żurek wielkanocny gotuje Robert Makłowicz. Pamiętaj o najważniejszym składniku i zaskocz gości

Jak przygotować kolorową przekąskę na Wielkanoc? Ten przepis jest niezawodny

Samo przygotowanie galarety z jajkiem nie jest skomplikowane. Kluczowe jest w tym przypadku stworzenie estetycznych warstw i umieszczenie ich w formie na babkę. Chcąc zrobić tę smaczną galaretę, musimy zacząć od przygotowania domowego bulionu, który robimy na bazie warzyw. Po ugotowaniu łączymy go ze sproszkowaną żelatyną i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do stężenia.

W międzyczasie gotujemy na twardo jajka, obieramy je i kroimy na cienkie plasterki. Wyciągamy formę na babkę i na jej dnie rozprowadzamy pierwszą warstwę bulionu wymieszanego z żelatyną. Na to kładziemy kilka plastrów jajek oraz parę listków pietruszki.

Następnie rozprowadzamy kolejną warstwę bulionu i dodajemy pokrojoną szynkę drobiową. Przykrywamy ją ponownie bulionem. Kolejnym krokiem jest wyłożenie dookoła formy plastrów jajek tak, by były przyłożone bezpośrednio do jej ścianek. W środku tej warstwy umieszczamy pokrojone w małą kostkę marchewki i ponownie przykrywamy to bulionem.

Kolejną warstwą jest ugotowany zielony groszek oraz jajka w plastrach. Po raz kolejny na górę nakładamy bulion oraz dodajemy do tego rzodkiewkę, pokrojoną w drobne plastry. Całość wykańczamy ostatnią warstwą naszej mieszanki bulionowej.

Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki i trzymamy, aż całkiem stężeje. Przed podaniem naszej kolorowej babki z galaretki z jajkiem, możemy udekorować ją np. koperkiem, kiełkami, plastrami cytryny czy innymi barwnymi dodatkami.

Zobacz też:

​Ta musztarda jest lepsza niż ze sklepu. Przepis Ewy Wachowicz

Włóż wszystkie składniki do wytłoczki po jajkach. Bez trudu zrobisz danie, które zachwyci gości

To najlepsza zupa na wiosnę. Zrób koniecznie, póki trwa sezon

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy