Reklama
Reklama

Świąteczna galaretka z jajkiem w roli głównej. Moja babcia przyrządza ja co roku

Podczas świąt wielkanocnych na naszych stołach nie brakuje wielu różnych potraw. Jednak warto w tym roku dodać jeszcze jedno danie, które nie tylko będzie smaczne, ale i będzie świetnie się prezentowało i przyciągało wzrok żywymi kolorami. Podpowiadamy, jak przygotować smaczną babkę z galarety z jajkiem, tak by zachwycić wszystkich gości.

Wielkanoc kojarzy się głównie z jajkami, używanymi do dekoracji oraz przygotowywania różnych dań. Warto więc dodać je także do galarety, którą zwykle robimy na święta. Dzięki temu nowemu przepisowi zachwycimy całą rodzinę, barwną i niezwykle smaczną przekąską w kształcie babki.

Kolorowa galareta z jajkiem. Idealny pomysł na święta wielkanocne

Na świątecznym stole nie powinno brakować kolorowych i pysznych dań. Jedną z takich propozycji jest smaczna galareta z jajkami ugotowanymi na twardo, w otoczeniu zdrowym i barwnych warzyw, kawałka szynki oraz pietruszki.

Galaretę możemy podać w estetycznej formie i zrobić ją na kształt babki. Dzięki temu będzie ona prezentowała się jeszcze lepiej, a goście będą zachwyceni nie tylko jej wyglądem, ale i niepowtarzalnym smakiem. Do jej przygotowania wystarczy nam zaledwie kilka składników. Oto co jest niezbędne do zrobienia świątecznej galarety z jajkiem:

  • 1,5 l bulionu,
  • 1 garść świeżej natki pietruszki,
  • 200 g szynki drobiowej,
  • 30 g żelatyny,
  • 250 g ugotowanej marchewki,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 250 g ugotowanego zielonego groszku,
  • 4 rzodkiewki.

Czytaj również: Taki żurek wielkanocny gotuje Robert Makłowicz. Pamiętaj o najważniejszym składniku i zaskocz gości

Jak przygotować kolorową przekąskę na Wielkanoc? Ten przepis jest niezawodny

Samo przygotowanie galarety z jajkiem nie jest skomplikowane. Kluczowe jest w tym przypadku stworzenie estetycznych warstw i umieszczenie ich w formie na babkę. Chcąc zrobić tę smaczną galaretę, musimy zacząć od przygotowania domowego bulionu, który robimy na bazie warzyw. Po ugotowaniu łączymy go ze sproszkowaną żelatyną i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do stężenia.

W międzyczasie gotujemy na twardo jajka, obieramy je i kroimy na cienkie plasterki. Wyciągamy formę na babkę i na jej dnie rozprowadzamy pierwszą warstwę bulionu wymieszanego z żelatyną. Na to kładziemy kilka plastrów jajek oraz parę listków pietruszki.

Następnie rozprowadzamy kolejną warstwę bulionu i dodajemy pokrojoną szynkę drobiową. Przykrywamy ją ponownie bulionem. Kolejnym krokiem jest wyłożenie dookoła formy plastrów jajek tak, by były przyłożone bezpośrednio do jej ścianek. W środku tej warstwy umieszczamy pokrojone w małą kostkę marchewki i ponownie przykrywamy to bulionem.

Kolejną warstwą jest ugotowany zielony groszek oraz jajka w plastrach. Po raz kolejny na górę nakładamy bulion oraz dodajemy do tego rzodkiewkę, pokrojoną w drobne plastry. Całość wykańczamy ostatnią warstwą naszej mieszanki bulionowej.

Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki i trzymamy, aż całkiem stężeje. Przed podaniem naszej kolorowej babki z galaretki z jajkiem, możemy udekorować ją np. koperkiem, kiełkami, plastrami cytryny czy innymi barwnymi dodatkami.

Zobacz też:

Smakują jak szarlotka z patelni. Szybkie i proste placuszki nie tylko dla dzieci

Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca

​W PRL-u jedli je wszyscy. Odświeżony przepis jest jeszcze smaczniejszy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy