Słodki walentynkowy deser, który podbije każde serce. Jeszcze nie jest za późno, by go przygotować
Deser na Walentynki? Dlaczego nie? Zwłaszcza jeśli zabrakło już miejsc w restauracjach, deser będzie słodkim dodatkiem do romantycznej kolacji. Przepis może nie należy do najprostszych, ale możesz wykorzystać półprodukty. Efekt będzie piorunujący - słodki walentynkowy deser wygląda i smakuje naprawdę imponująco.
Walentynkowa kolacja to obowiązkowy punkt programu święta zakochanych. Wisienką na torcie będzie w tym przypadku słodki deser. Ten, który proponujemy, swoim kolorem nawiązuje do romantycznego wieczoru. Słodkie danie rozpali zmysły i będzie cudownym zwieńczeniem posiłku dla zakochanych.
Red Velvet to ciasto, w którego skład wchodzi biszkopt przekładany kremem mascaprone. Niemałe znaczenie mają tu też owoce, które nadadzą ciastu walentynkowego, czerwonego koloru.
Czytaj też: Nie tylko róże. Te kwiaty oznaczają miłość i są idealne na Walentynki
Przepis na ciasto red velvet wymaga przygotowania oddzielnie biszkoptu i kremu. Jeśli nie czujesz się na siłach lub nie masz czasu, by piec biszkopt, możesz kupić gotowe biszkoptowe spody tortowe. Nasyć je tylko sokiem z malin, a do przygotowania pozostanie już tylko krem. Dla ambitnych podajemy jednak przepis na red velvet przygotowywany w całości, krok po kroku. Najpierw upiecz biszkopt. Potrzebujesz do tego:
- 2/3 szklanki mąki tortowej;
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 7 jajek w temperaturze pokojowej;
- ¾ szklanki cukru;
- dwie łyżki czerwonego barwnika spożywczego.
Przesiej przez sitko obie mąki i wymieszaj. Oddziel żółtka od białek, białka ubij. Stopniowo dodawaj cukier do białka, cały czas miksując. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w białku. Następnie do białek dodaj żółtka i dalej wszystko miksuj, by na koniec dodać zmieszane mąki i barwnik spożywczy. Po zmieszaniu wszystkich składników wylej ciasto na tortownicę i piecz w temperaturze 170 stopni przez pół godziny.
Przygotowanie kremu do walentynkowego deseru red velvet jest banalnie proste. Potrzebujesz:
- 500 g serka mascaprone;
- 250 ml kremówki;
- 100 g cukru pudru;
- łyżeczkę wanilii.
Wszystkie składniki oprócz śmietany zmiksuj w misce na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubij i stopniowo dodawaj ją do masy mascaprone, cały czas mieszając.
Teraz wypada wszystko połączyć. Upieczony biszkopt przekrój na dwie warstwy. Krem podziel na pół, jedną połową posmaruj pierwszą warstwę biszkoptu i połóż na nią drugą. Wierzch ciasta posmaruj dokładnie pozostałą częścią kremu. Ciasto możesz udekorować malinami, truskawkami lub borówkami. Deser wstaw do lodówki na kilka godzin.
Zobacz też:
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków