Śledzie wychodzą twarde i gorzkie? Znajoma kucharka tłumaczy, gdzie leży błąd
Twoje śledzie znowu wyszły twarde i gorzkie? To częsty problem, ale na szczęście wcale nie musisz spisywać ryby na straty. Za chwilę dowiesz się, gdzie leży błąd i poznasz prosty trik, który pozwoli ci w krótkim czasie zneutralizować gorycz i zmiękczyć je tak, aby rozpływały się w ustach. Odkąd już zawsze będą smakować idealnie.
Śledzie w oleju, śmietanie czy z przyprawami to różne warianty tradycyjnego dania, którym Polacy chętnie zajadają się nie tylko od święta. Jeżeli ty również jesteś ich wielkim fanem, jak najszybciej musisz poznać zasady, dzięki którym będziesz zawsze cieszyć się idealnie przygotowaną rybą o delikatnym smaku i miękkiej konsystencji.
Niestety wielu początkujących kucharzy popełnia błąd, przez który śledzie wychodzą twarde i gorzkie. Możesz go uniknąć, jeśli nauczysz się sprawdzonego triku naszej znajomej kucharki.
Może cię zainteresować: Wybrano trzy najzdrowsze zupy. Polacy o jednej z nich zapomnieli
Sposób przyrządzenia śledzi ma większe znaczenie, niż myślisz. To właśnie przez wybór nieodpowiedniej metody ich smak jest niesatysfakcjonujący. Popularnym błędem, przez który ryba zazwyczaj staje się gorzka i gumowata jest jej zbyt długie moczenie w wodzie.
Owszem, moczenie śledzi pozwala szybko usunąć z nich nadmiar soli. To zaleta, jednak niweluje ono także naturalny smak ryby, co jest już ogromną wadą, bo ryba zyskuje nieprzyjemną goryczkę.
Nie przesadzaj więc z czasem moczenia śledzi. Wyjmij je z zimnej wody po maksymalnie 1-2 godzinach (w tym czasie powinnaś wymienić ją na świeżą przynajmniej dwukrotnie) Na ostatnie pół godziny moczenia śledzi, do wody dodaj mleko. Dzięki temu śledzie będą miękkie, będą miały przyjemny smak i aromat.
Czytaj również: Sernik robię tylko na takim serze. Dzięki niemu nie opada i nie pęka
Mimo wszystko popełniłeś błąd i twoje śledzie wyszły gorzkie? Nie martw się, nie musisz spisywać ich jeszcze na straty. Istnieje prosty sposób, aby szybko przywrócić im delikatny smak i miękkość. Aby uratować smak dania, dołóż do śledzi słodkie dodatki, które zrównoważą goryczkę.
Najlepiej sprawdzą się rodzinki, suszone śliwki. Dobrym rozwiązaniem może być także dołożenie marynowanej cebuli, polanie ryby miodem, olejem lnianym, albo sosem pomidorowym, dzięki którym śledzie zyskają nieco pikanterii.
Zobacz też:
Ciasto drożdżowe będzie świeże i mięciutkie cały tydzień. Wystarczy, że dodasz to
Więcej nie posolisz ziemniaków. Wypróbuj tę mieszankę, a się w niej zakochasz
Gotujesz owsiankę w ten sposób? Nieświadomie pozbawiasz ją wszystkich witamin