Reklama
Reklama

Śląski klasyk w mig znika ze świątecznego stołu. Wszyscy proszą o przepis

Dania pojawiające się na wigilijnym stole różnią się w zależności od regionu Polski. Potrawy zupełnie nieznane w jednej części kraju, gdzie indziej cieszą się ogromną popularnością. Tak jest również z tym słodkim specjałem, który na Śląsku stanowi nieodłączny element świątecznej tradycji. Poznaj przepis i przygotuj go w tym roku także w swoim domu. Wzbudzi ciekawość i zachwyt wśród gości.

Wigilijne potrawy to nie tylko smak, ale i tradycja oraz ważna symbolika. W wielu regionach Polski trudno wyobrazić sobie tę wyjątkową kolację bez charakterystycznych, lokalnych dań. Na Górnym Śląsku, Opolskim, a także miejscami na Dolnym Śląsku, jedną z najbardziej rozpoznawalnych i zarazem intrygujących potraw jest moczka śląska, która oczaruje każdego, kto spróbuje choć jednej łyżki. 

Wigilijne słodkie danie. Moczka śląska uwielbianym klasykiem 

Moczka śląska to świąteczny klasyk, który wywodzi się ze Śląska i głęboko jest zakorzeniony w lokalnej tradycji. Nazwa „moczka" pochodzi od moczenia piernika i suszonych owoców w płynie. Co ciekawe, choć bazuje na podobnych składnikach, z dużym przekonaniem można rzec, że każdy śląski dom posiada swoją rodzinną recepturę na to danie.  

Zazwyczaj serwowana jest w dużych ozdobnych misach szklanych lub nalewana do małych miseczek. Podawana najczęściej na ciepło, ale wielu osobom smakuje również na zimno. To słodkie danie wigilijne zazwyczaj pełni rolę deseru, ale w niektórych domach jest po prostu gęstą zupą.  

Co dom to inna wersja moczki śląskiej, ale są jednak składniki, które są w niej obowiązkowe. Przede wszystkim piernik, który w wielu miejscach na Śląsku jest specjalnie wypiekany przed świętami, by móc dodać go do potrawy. Ponadto ważny jest wywar najczęściej przygotowywany na kompotach owocowych, ale w niektórych domach przybiera wersję lekko słoną i bazuje na wywarze warzywnym.  

Całość dopełniają suszone owoce, bakalie czy też aromatyczne przyprawy. Z czasem danie to zyskuje nowe odsłony i obecnie moczka śląska chętnie podawana jest również z kostkami czekolady czy kandyzowaną skórkę pomarańczową. 

Zobacz także: Przepis siostry Anastazji na tę roladę nie ma sobie równych. Na święta robię od razu dwie

Jak przygotować moczkę śląską? Sposób na to tradycyjne danie

Moczkę śląską nie trzeba przedstawiać mieszkańcom Śląska, ale warto, by to wigilijne danie pełne aromatu i smaku powędrowało w inne części Polski. To nie tylko ciekawostka kulinarna, ale i sposób na wprowadzenie nieco świeżości na wigilijny stół. Zwłaszcza że moczkę polubi każdy, kto tylko ją spróbuje.  

Do jej przygotowania potrzebne są następujące składniki:  

  • 300 g pierników  
  • 1 l kompotu owocowego (np. śliwkowy lub truskawkowy)  
  • Kilka sztuk suszonych: śliwek, moreli, fig, jabłek, gruszek  
  • ½ szklanki rodzynek  
  • ½ szklanki migdałów  
  • ½ szklanki orzechów włoskich  
  • ½ szklanki orzechów włoskich  
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • Opcjonalnie: miód do posłodzenia  

Sposób przygotowania:  

Pierniki połam na mniejsze kawałki i zalej kompotem. Odstaw na kilka godzin, by całkowicie zmiękły. Przełóż do garnka wraz z płynem i podgrzewaj na małym ogniu, aż powstanie gęsta masa. Dodaj wszystkie suszone owoce oraz bakalie. Całość gotuj przez kilka minut, non-stop mieszając.  

Pozostaw do ostygnięcia, co pozwoli smakom w pełni się połączyć i przeniknąć. Moczkę podawaj przelaną do miski i ozdobioną płatkami migdałów, pokruszonymi piernikami oraz skórką pomarańczową. Smacznego! 

Zobacz też:

Zrób to z karpiem przed smażeniem. Będzie sprężysty i smaczny

"Śledzie proboszcza" to co roku świąteczny hit w moim domu. Każdy prosi o dokładkę

Ten piernik ma idealną wilgotność. Wszyscy proszą o przepis, a jest banalnie prosty

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | święta | zupa