Reklama
Reklama

Sernik z przepisu Makłowicza nigdy nie opada. Jest puszysty jak obłoczek dzięki temu dodatkowi

W Święta Bożego Narodzenia wiele osób zabiera się za robienie sernika. Niestety możemy popełnić kulinarną wpadkę, przez którą ciasto opadnie. Co zrobić, żeby uniknąć tej nieprzyjemnej sytuacji? Robert Makłowicz ma na to złotą radę. Nieprawdopodobne, co dodaje do serowej masy.

Pierniki, makowce i serniki - to właśnie te ciasta królują na świątecznym stole. Tym razem skupimy się na puszystym jak obłoczek serniku oblanym aromatycznym, wiśniowym musem. Niezawodnym przepisem podzielił się sam Robert Makłowicz. Dodatkowo uchylił rąbka tajemnicy na temat opadającego ciasta. 

Co zrobić, żeby sernik nie opadł? Metoda Roberta Makłowicza

Sernik nie będzie udany, gdy wyjdzie twardy i opadnie. Możemy doznać wówczas frustracji, co na pewno nie wpłynie pozytywnie na atmosferę przedświąteczną. Jak uniknąć takiej wpadki kulinarnej?

Robert Makłowicz robi sernikowe ciasto, które nigdy nie opada i zawsze wychodzi puszyste, miękkie, kremowe i wilgotne. Wszystko dzięki...ziemniakowi, będącym jednym ze składników tego świątecznego wypieku

Przepis na puszysty sernik od Roberta Makłowicza

Sernik Roberta Makłowicza składa się z produktów charakterystycznych dla tego ciasta. Nietypowym dodatkiem są rozgniecione ziemniaki

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia puszystego sernika

Składniki na masę serową:

  • 1 kg zmielonego twarogu;
  • 1,5 łyżki rozgniecionych ziemniaków;
  • 8 żółtek;
  • 4 białka;
  • 300 g cukru pudru;
  • 2 łyżki mąki krupczatki;
  • 1 laska wanilii;
  • starta skórka z cytryny;
  • szczypta soli;
  • opcjonalnie: garść rodzynek.

Składniki na wiśniową polewę:

  • 1,2 kg mrożonych wiśni;
  • 4 łyżki cukru;
  • 1 łyżeczka mielonych goździków;
  • mały kawałek kory cynamonu.

Na początek miksujemy żółtka, ziemniaki i cukier puder. Następnie dodajemy twaróg oraz mąkę krupczatkę. Potem dorzucamy jeszcze startą skórkę z cytryny, laskę wanilii oraz rodzynki. 

W oddzielnej misce ubijamy białka z solą do momentu, aż uzyskamy sztywną pianę, którą następnie musimy wmieszać w masę serową. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy je przez około 60 minut.

W kolejnym kroku przystępujemy do robienia wiśniowej polewy. W tym celu gotujemy przez 30 minut zamrożone wiśnie w garnku razem z cukrem, mielonymi goździkami i korą cynamonu. Warto podlać je wodą. Takim aromatycznym musem oblewamy sernik przy podaniu. Możemy też oprószyć wypiek cukrem pudrem. 

Zobacz też:

Zapomnij o suchej i twardej jak podeszwa pieczeni. Wystarczy jedna rzecz, by była soczysta

Na święta serwuję krokiety z tym farszem. Biją na głowę te z kapustą i grzybami

Tak zrobisz najlepszą masę do makowca. Nie dodawaj do niej mleka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta