Reklama
Reklama

Sernik pęka po upieczeniu? Najpewniej popełniasz ten błąd

Każdy, kto kiedykolwiek piekł w życiu sernik, spotkał się z tym problemem. Pęknięcia na serniku wydają się nieodzowną cechą tego ciasta. Jak się jednak okazuje, w prosty sposób możemy uniknąć tego nieestetycznego zjawiska. Jak się pozbyć niechcianych pęknięć na serniku? Odpowiadamy.

Dlaczego sernik pęka po upieczeniu?

Istnieje kilka możliwych przyczyn powstawania pęknięć na serniku. Najczęściej mają one związek ze zbyt wysoką temperaturą pieczenia. W takiej sytuacji masa serowa za szybko się ścina, efektem czego są widoczne pęknięcia na powierzchni ciasta. Ma to również miejsce podczas zbyt długiego pieczenia sernika, podczas którego dochodzi do nadmiernego przesuszenia ciasta. Zdecydowanie lepiej jest wyciągnąć sernik z piekarnika wcześniej, nawet jeżeli masa serowa wydaje się lekko płynna

Często popełnianym błędem w pieczeniu sernika, jest narażanie go na nagłe zmiany temperatury otoczenia. Mowa tutaj o wyjęciu ciasta z rozgrzanego piekarnika, dlatego warto stopniowo zmniejszać temperaturę wokół sernika. W tym celu wyłączmy piekarnik kilka minut wcześniej i uchylmy drzwiczki piekarnika przed całkowitym wyjęciem ciasta. 

Przeczytaj również: Te naleśniki biszkoptowe, to smak mojego dzieciństwa. Wychodzą jak u babci

Temperatura składników też nie jest bez znaczenia. Jeżeli produkty, takie jak ser, śmietana czy jaja są zbyt zimne, masa serowa może się dobrze nie wymieszać. Przez co podczas pieczenia dochodzi do pęknięć. Aby temu zapobiec, wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową.

Sernik na zimno - przepis

Prostym sposobem na uniknięcie pęknięć na serniku jest jego przygotowanie bez użycia piekarnika. Takie ciasto idealnie sprawdzi się jako deser w upalne dni oraz słodki dodatek do kawy.

Składniki sernika na zimno:

  • 500 g mielonego twarogu sernikowego;
  • 250 ml śmietany 30%;
  • 100 g masła;
  • 200 g herbatników maślanych;
  • szklanka cukru pudru;
  • 1/4 szklanki wody;
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku.

Spód ciasta

Herbatniki kruszymy przy pomocy blendera i zalewamy roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, na który nakładamy przygotowaną mieszankę z herbatników. Tortownicę z uformowanym dnem wkładamy do lodówki.

Masa serowa

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej (nie gotujemy), aby całkowicie się rozpuściła. Twaróg, ekstrakt waniliowy i cukier puder miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ubijamy śmietankę i powoli łączymy ją z masą twarogową. Następnie dodajemy przygotowaną żelatynę i delikatnie mieszamy. 

Tak przygotowana masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód z herbatników. Powierzchnię sernika wyrównujemy łyżką i wstawiamy na całą noc do lodówki. Sernik na zimno możemy podawać w towarzystwie konfitury z malin, której kwaskowatość idealnie wkomponuje się w słodycz ciasta. 

Zobacz też:

Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia

To sekret długowieczności Japonek. Zawdzięczają mu też szczupłą sylwetkę

​Sałatka hokus-pokus mojej żony przejmuje każde imieniny. Kluczem jest dodatek żurawiny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta