Reklama
Reklama

Te naleśniki biszkoptowe, to smak mojego dzieciństwa. Wychodzą jak u babci

Naleśniki to ulubione danie w każdym domu: szybkie, smaczne i dające wiele możliwości. Na słodko, z farszem mięsnym lub warzywnym, mogą spełniać funkcję deseru lub pełnoprawnego posiłku. Najważniejsze jest w nich ciasto i tu z odsieczą przychodzi przepis na naleśniki biszkoptowe.

Naleśniki biszkoptowe nadają się raczej do dań na słodko. Z bitą śmietaną, owocami, serkami owocowymi czy polewami będą idealnym deserem. Ich tajemnica tkwi w lekkim, biszkoptowym cieście, które rozpływa się w ustach. Jeden trik sprawi, że wszyscy poproszą o dokładkę.  

Sekret naleśników biszkoptowych 

Naleśniki biszkoptowe swoją lekkość zawdzięczają sposobowi przygotowania ciasta. Ten trik naszych babć sprawi, że nabiorą prawdziwie deserowego charakteru. Wiadomo, że ciasto na naleśniki to mąka, mleko i jajka. Sekret naleśników biszkoptowych polega na tym, że białka jajek ubijamy na pianę przed dodaniem ich do masy. Wymaga to nieco więcej pracy i czasu, ale efekt będzie zniewalający. Ciasto dzięki temu zabiegowi zostanie napowietrzone, a naleśniki będą puchate i delikatne w smaku.  

Składniki na naleśniki biszkoptowe 

Przepis na naleśniki biszkoptowe różni się od najprostszych receptur na ten przysmak. Wymaga nie tylko użycia ubitej piany z białek, ale również proszku do pieczenia. Dodajemy go jednak o połowę mniej niż do tradycyjnych ciast. Ubita piana i nieco większa ilość białek sprawiają, że do przygotowania masy zużyjemy mniej mleka w przypadku popularnych przepisów na naleśniki. Przygotuj niezbędne składniki na naleśniki biszkoptowe:  

  • szklanka mleka; 
  • szklanka mąki pszennej; 
  • 3 jajka; 
  • 2 łyżki cukru; 
  • ¾ szklanki wody; 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Naleśniki biszkoptowe można smażyć na suchej patelni, ale sprawdzi się tu również masło klarowane. Używaj go jednak naprawdę odrobinę, by ciasto nie straciło lekkości. 

Czytaj też: Napoleonki z tego przepisu robiła moja babcia. Wychodzą lepsze, niż w cukierni

Przepis na naleśniki biszkoptowe 

Przygotowanie naleśników biszkoptowych zacznij od przesiania mąki. Dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste i lżejsze. Następnie starannie oddziel białka jajek od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, dzięki której łatwiej ubijesz je na sztywną pianę. Utrzyj w misce żółtka z cukrem, dodając stopniowo mleko i wodę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz olej i połącz wszystko w gładką masę. Na koniec do ciasta dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszaj. Smaż na suchej lub delikatnie pociągniętej masłem klarowanym patelni. Przepis na naleśniki biszkoptowe to również wytyczne odnośnie ich smażenia: rób to od razu po przygotowaniu ciasta, bo inaczej piana z białek straci swoje właściwości.  

Zobacz też:

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

​Na stołach w PRL był częściej niż schabowy. Dziś nikt o nim nie pamięta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania | śniadania