Sałatka jarzynowa psuje się po 2 dniach? Zrób to, a postoi w lodówce ponad tydzień
Sałatka jarzynowa to na polskim stole prawdziwy klasyk. Pojawia się często jako nieodłączny element świąt, choć występuje w wielu różnych wersjach. Niektórzy do jej przygotowania używają jabłek, inni ogórków kiszonych, a jeszcze inni minimalizują liczbę składników. Każdy jednak chciałby, by sałatka wytrzymała możliwie jak najdłużej. Co zrobić, by nie psuła się tak szybko? Doradzamy.
Sałatka jarzynowa, znana również jako sałatka warzywna lub majonezowa, to popularna potrawa, która może być co prawda spożywana przez cały rok, ale najczęściej kojarzy się z Bożym Narodzeniem i Wielkanocą. Powstaje z gotowanych jarzyn i jajek, choć w różnych regionach i domach użyte do jej wykonania składniki nieco się od siebie różnią.
Zwykle przed świętami przygotowuje się ją w nadmiarze, a ponieważ szybko się psuje, jest to marnotrawstwo tak składników, jak i pracy oraz czasu. Co zrobić, by przedłużyć jej zdatność do spożycia?
Wiele osób uważa, że dodanie do sałatki jarzynowej jabłka, pora lub cebuli sprawia, że szybko się psuje. Inni upatrują problemu w zalewie — jeśli wykonamy ją bez dodatku majonezu i musztardy, postoi dłużej. Sos można przecież wykonać na dzień czy kilka godzin przed podaniem na stół.
Warto więc wiedzieć, że ze wszystkich składników sałatki najszybciej mogą zepsuć się jajka. Już po 2-3 dniach w ugotowanych jajkach zaczynają się procesy utleniania związków tlenu i siarki, przez co już po takim czasie sałatka może nieco zmienić smak. Najlepiej zatem przygotować sałatkę bez nich, a właśnie jajka dogotowywać osobno. To przedłuży trwałość sałatki jarzynowej, dzięki czemu będzie tak samo smaczna przez całe święta.
Istnieje wiele wersji sałatki jarzynowej i z pewnością każdy ma swoją ulubioną. Choć potrawa stała się już tradycyjna na polskim stole, może podlegać wielu modyfikacjom.
Warto jednak wykorzystać sprawdzony przepis, by przygotować sałatkę jarzynową na Boże Narodzenie. Będzie pyszna, a przy tym wytrzyma dłużej w lodówce, więc będziemy mogli dłużej delektować się jej smakiem.
Składniki:
- 6 ziemniaków,
- 5 marchewek,
- 3 małe pietruszki,
- 5 ogórków kiszonych,
- 2 małe jabłka,
- puszka groszku konserwowego,
- puszka kukurydzy konserwowej,
- 5 jajek.
- Dodatkowo sól, pieprz, słoik majonezu, odrobina śmietany i 1-2 łyżki musztardy do zalewy.
Do sałatki można też opcjonalnie dodać pora, selera i cebulę.
Przygotowanie:
- Ziemniaki, marchewki i pietruszki gotujemy, a następnie po ostygnięciu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- W czasie gdy warzywa korzeniowe stygną, możemy pokroić w kostkę również ogórki kiszone i jabłka.
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w większej misce. Dodajemy do nich kukurydzę i zielony groszek, odsączone z zalewy.
- Po wymieszaniu sałatki polewamy ją sosem, przygotowanym z majonezu, śmietany, musztardy, soli i pieprzu. Możemy modyfikować ilość przypraw, by w razie potrzeby podkręcić smak sałatki.
Gotową sałatkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Dzięki temu przejdzie ona smakiem przypraw. Pamiętajmy, by ugotowane i pokrojone w kostkę jajka dodawać systematycznie do części sałatki, jeśli chcemy, by wytrzymała w lodówce nawet tydzień.
Zobacz też:
Mamy i babcie jadały często. Dziś o niej zapominamy, a świetnie działa na skórę
To ciasto wygląda jak kłoda. Królowa Elżbieta II jadła je w każde święta
To ciasto jest idealne na drugi dzień świąt. Goście poproszą o dokładkę