Rodzina nie uwierzy, że są bez mięsa. To najlepsze kotlety warzywne, jakie zjesz
Stawianie na bezmięsne alternatywy klasycznych posiłków to nie tylko wybór ideologiczny. To również poszukiwanie nowych smaków, czasem zupełnie nam nieznanych. Niektóre osoby, gdy spróbują wegańskich lub wegetariańskich odpowiedników, nie chcę wracać do potraw mięsnych. Poznaj przepis na kotlety z kalafiora, które zastąpią mielone.
Ten przepis udowadnia, że kotlety bez mięsa mogą być naprawdę smaczne. Skradniesz nim serce nawet zadeklarowanych mięsożerców, którzy pokochają obiad w takiej formie.
Sezon na kalafiora trwa od maja aż do listopada. Najczęściej jemy go jako dodatek do obiadu z bułką tartą i masełkiem. Jednak warto spróbować go także w innych konfiguracjach. Do przygotowania bezmięsnych kotletów z kalafiora będziesz potrzebować:
- ½ kg kalafiora,
- ⅓ szklanki kaszy jaglanej,
- 1 jajko,
- 200 ml bulionu,
- bułka tarta,
- czosnek suszony,
- masło klarowane,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz.
W tym przepisie, oprócz bazy — kalafiora i kaszy jaglanej — "robotę robią" aromatyczne przyprawy. Dzięki nim całość tworzy naprawdę niepowtarzalną kompozycję.
Sprawdź również: Co Ewa Wachowicz gotuje w lecie? Przepis na tę zupę to prawdziwe złoto
Umyj kalafiora, osusz go dokładnie i podziel na mniejsze różyczki. Ugotuj je w lekko osolonej wodzie, a gdy zmiękną — odcedź i rozgnieć widelcem na drobną papkę. Kaszę jaglaną ugotuj na bulionie, aż będzie miękka. Odstaw do przestudzenia, a następnie połącz ją z kalafiorem. Dopraw całość ulubionymi przyprawami. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej, aby ją zagęścić. Posiekaj świeżą natkę pietruszki, wcześniej ją myjąc i osuszając. Dorzuć do masy i wszystko dokładnie wymieszaj. Z przygotowanej masy uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Zobacz też:
Gdy robię tę sałatkę, każdy prosi o dokładkę. 1 składnik zaskakuje
Otula jelita i wspomaga odchudzanie. Tę zupę warto jeść nie tylko latem
Dodaj odrobinę tej przyprawy do ogórków kiszonych. Zyskają inny wymiar smaku