Reklama
Reklama

Pulpety z tego przepisu zawsze wychodzą. W mojej rodzinie wszyscy je uwielbiają

Domowe pulpety to wszechstronny pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego. Dają szerokie pole do popisu, jeśli znudziły ci się zwykłe klopsy. Możesz je zrobić w sosie pomidorowym czy koperkowym, dorzucić do zupy lub podać z grzybami. W pulpetach najważniejsze jest to, żeby były miękkie i soczyste. Aby tak się stało, nie dorzucaj do nich jednego składnika.

Pulpety idealne - tego do nich nie dodawaj 

W każdym domu pulpety są jednym z częstszych dań. Można je podawać na wiele sposobów i nigdy się nie znudzą. Choć każdy kucharz ma swój przepis na to danie, w większości opiera się ono na podobnym składzie. Mieszamy mielone mięso, jajko, bułka namoczona w mleku i przyprawy.  

Okazuje się, że aby zrobić idealne pulpety, nie należy dodawać do nich jajka. Odpowiada ono za połączenie składników. Dodane w nadmiarze może powodować efekt "zbicia" - wtedy pulpety wyjdą twarde. Funkcję jajka w pulpetach z powodzeniem przejmie bułka namoczona w mleku, którą przecież i tak dodajemy do mielonego mięsa. 

Czytaj też:  Zapomnij o mielonych z patelni. W tej wersji są o wiele smaczniejsze i nie ociekają tłuszczem

Przepis na idealnie miękkie pulpety

Podstawą przepisu na idealnie miękkie pulpety, oprócz braku jajka, jest oczywiście mięso. Najlepiej nadaje się do tego łopatka wieprzowa lub karkówka, a z wołowiny również kark i ligawa. Chodzi o to, by mięso miało dużo tkanki łącznej. Przepis na pulpety jest prosty - przygotuj:  

  • pół kilograma mięsa mielonego; 
  • bułkę namoczoną w mleku; 
  • cebulę; 
  • ząbek czosnku; 
  • przyprawy - sól, pieprz, majeranek lub siekany koperek; 
  • mąka do obtaczania; 
  • olej lub masło klarowane do smażenia.  

Na początek posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Najpierw zeszklij na maśle cebulę, na koniec dodaj do niej na chwilę czosnek. Do miski wrzuć mięso, odciśniętą z mleka bułkę, podsmażoną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiaj tak długo, aż składniki się wymieszają. Od czasu do czasu uderz mocno w masę, aby nabrała powietrza. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane. Moczonymi w wodzie rękoma formuj pulpety, obtaczaj je w mące i smaż na patelni ze wszystkich stron. Powinny z każdej strony ładnie się przyrumienić. Zrób ulubiony sos i duś w nim pulpety przez kwadrans na małym ogniu.  

Zobacz też:

Chcesz zrzucić zbędne kilogramy? Jedz to na śniadanie

Ten turecki deser jest idealny do czarnej kawy. Nie zawiera mąki ani jajek

Te marynowane grzybki nie mają sobie równych. Robotę robi dodatek na ostro

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe