Reklama
Reklama

Pulpety z tego przepisu zawsze wychodzą. W mojej rodzinie wszyscy je uwielbiają

Domowe pulpety to wszechstronny pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego. Dają szerokie pole do popisu, jeśli znudziły ci się zwykłe klopsy. Możesz je zrobić w sosie pomidorowym czy koperkowym, dorzucić do zupy lub podać z grzybami. W pulpetach najważniejsze jest to, żeby były miękkie i soczyste. Aby tak się stało, nie dorzucaj do nich jednego składnika.

Pulpety idealne - tego do nich nie dodawaj 

W każdym domu pulpety są jednym z częstszych dań. Można je podawać na wiele sposobów i nigdy się nie znudzą. Choć każdy kucharz ma swój przepis na to danie, w większości opiera się ono na podobnym składzie. Mieszamy mielone mięso, jajko, bułka namoczona w mleku i przyprawy.  

Okazuje się, że aby zrobić idealne pulpety, nie należy dodawać do nich jajka. Odpowiada ono za połączenie składników. Dodane w nadmiarze może powodować efekt "zbicia" - wtedy pulpety wyjdą twarde. Funkcję jajka w pulpetach z powodzeniem przejmie bułka namoczona w mleku, którą przecież i tak dodajemy do mielonego mięsa. 

Czytaj też:  Zapomnij o mielonych z patelni. W tej wersji są o wiele smaczniejsze i nie ociekają tłuszczem

Przepis na idealnie miękkie pulpety

Podstawą przepisu na idealnie miękkie pulpety, oprócz braku jajka, jest oczywiście mięso. Najlepiej nadaje się do tego łopatka wieprzowa lub karkówka, a z wołowiny również kark i ligawa. Chodzi o to, by mięso miało dużo tkanki łącznej. Przepis na pulpety jest prosty - przygotuj:  

  • pół kilograma mięsa mielonego; 
  • bułkę namoczoną w mleku; 
  • cebulę; 
  • ząbek czosnku; 
  • przyprawy - sól, pieprz, majeranek lub siekany koperek; 
  • mąka do obtaczania; 
  • olej lub masło klarowane do smażenia.  

Na początek posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Najpierw zeszklij na maśle cebulę, na koniec dodaj do niej na chwilę czosnek. Do miski wrzuć mięso, odciśniętą z mleka bułkę, podsmażoną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiaj tak długo, aż składniki się wymieszają. Od czasu do czasu uderz mocno w masę, aby nabrała powietrza. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane. Moczonymi w wodzie rękoma formuj pulpety, obtaczaj je w mące i smaż na patelni ze wszystkich stron. Powinny z każdej strony ładnie się przyrumienić. Zrób ulubiony sos i duś w nim pulpety przez kwadrans na małym ogniu.  

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe