Reklama
Reklama

​Przysmak kawalera jest idealny do czyszczenia lodówki. Wystarczy go nie przypalić

Tę potrawę przyrządza się tak prosto, że nie jest ona straszna nie tylko początkującym kucharzom, ale nawet osobom, które do kuchni zaglądają tylko zaparzyć herbatę. Jest to również element, któremu zawdzięcza swoją nazwę. Poznaj przepis na idealny do czyszczenia lodówki przysmak kawalera, którego wystarczy nie przypalić.

Przysmak kawalera — składniki

Znasz to uczucie, gdy zaglądasz do lodówki, w której jest kilka rzeczy do zjedzenia "na już", a ty nie masz pomysłu co ugotować? Właśnie dla takich osób jest ten przepis. Sprawdź, co potrzebujesz do przygotowania przysmaku kawalera:

  • 1 cebula dymka,
  • 1 laska ulubionej kiełbasy,
  • 1 mała cebula,
  • 1 pomidor,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 jajka,
  • sól, pieprz.

Jak widać, jest to idealna potrawa, która "czyści" lodówkę. Pamiętaj jednak, że ten przepis jest tylko drogowskazem i możesz go dowolnie zmodyfikować o to, co znajdziesz w swojej chłodziarce. Jako dodatek sprawdzą się warzywa (np. papryka czy brokuł), różnego rodzaju wędliny, a nawet ser, którym posypiesz przysmak kawalera po wierzchu.

Sprawdź również: Zawsze źle smażyłem wątróbkę. Teraz pamiętam o pierwszym kroku i wychodzi idealna

Jak przygotować przysmak kawalera?

Jeśli przygotowujesz przysmak kawalera ze standardowego przepisu, zacznij od sparzenia i obrania ze skórki pomidorów i pokrojeniu ich w większą kostkę. Jeśli nie przeszkadza ci skórka, możesz pominąć ten krok i tylko je pokroić. Cebulę dymkę posiekaj, kiełbasę pokrój w plasterki lub półplasterki, cebulę w pióra, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kiełbasę, aż będzie rumiana. Dodaj cebulę i zeszklij ją. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone pomidory oraz czosnek. Całość wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Na patelnię wbij cztery jajka, przykryj pokrywką i duś do momentu, aż jajka się zetną. Przysmak kawalera posyp posiekaną cebulą dymką. Możesz go zjeść z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

Zobacz też:

​Nazywają go złotem Syberii. To prawdziwa bomba witaminowa

Ta zupa wzmacnia i rozgrzewa lepiej niż rosół. Jesienią gotuję ją co weekend

To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania jednogarnkowe | przepisy | szybkie dania