Przygotuj takie muffiny na komunię swojego dziecka. Goście będą zachwyceni
Szukasz pomysłu na pyszne muffinki na komunię swojego dziecka? Wypróbuj przepis z czekoladą i truskawkami, Takie przekąski przypadną do gustu zarówno młodszym, jak i starszym. Dodatkowo możesz je dowolnie ozdobić na ten wyjątkowy dzień. Ułożenie takich ciasteczek na paterze, sprawi, że stół będzie wyglądał jeszcze lepiej. Zobacz, jaki przepis warto wyczarować w kuchni na najbliższą rodziną uroczystość.
Na komunię dziecka wiele osób przygotowuje rozmaite słodkości, mnóstwo rodzin decyduje się na torty, jednak na uroczystym stole warto umieścić również inne, słodkie przekąski, które przypadną do gustu dzieciom, a do nich należą muffinki.
Truskawki i czekolada to połączenie, które zadowoli wiele osób, przepisy bazujące na tych składnikach są lubiane przez dzieci. Takie muffiny znikną z talerzy w mgnieniu oka. Dodatkowo warto wykorzystać rozpoczynający się sezon na świeże truskawki. Do wykonania tego przepisu potrzebować będziesz:
- 110 g roztopionego masła,
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczyptę soli
- łyżkę pasty z wanilii lub ekstraktu waniliowego
- 315 g mąki uniwersalnej
- 2 jajka
- 120 g dowolnej czekolady
- 250 ml mleka 3,2 proc.
- łyżki octu
- 60 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki oleju
- szklankę świeżych pokrojonych w małe kawałki truskawek
Dodatkowo możesz przygotować posypkę, polewę czekoladową bądź lukier w zależności od tego jak i czy w ogóle chcesz ozdabiać muffiny.
Sprawdź także: Babcia często gotowała tę zupę. Dzisiaj mało kto o niej pamięta, choć jest smaczna i pełna witamin
Na początku do mleka dodaj łyżkę octu, wymieszaj i pozostaw na minimum 10 minut. Włącz piekarnik i nagrzej go do 210 st. C. Przygotuj miskę i dodaj do niej roztopione, zimne masło oraz cukier. Mieszaj do połączenia się składników. Dodaj jajka i ponownie wymieszaj (ok. 3 minuty), następnie umieść w misce: mleko, ekstrakt waniliowy, jogurt grecki i olej. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
Przygotuj kolejną, większą miskę i dodaj do niej suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz pokrojoną w małe kawałki czekoladę. Dodaj do tego zawartość pierwszej miski i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gładka. Pokrój truskawki na małe kawałki i dodaj do ciasta, delikatnie mieszając. Odstaw miskę na 30-45 minut.
Przygotuj formę na muffiny i nakładaj ciasto, tak aby zostawić 0,5 cm odstępu od górnej krawędzi. Na górę możesz dodać truskawki i kawałki czekolady. Włóż formę do piekarnika i piecz przez 5 minut, później zmniejsz temperaturę do 190 st. C. Piecz przez 15 minut, do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek muffiny będzie sucha. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Chłodne muffiny możesz dowolnie ozdobić.
Zobacz też:
Przepis na jagodową chmurkę bez pieczenia. Nikt nie oprze się takiemu deserowi
Bije na głowę nawet tradycyjną szarlotkę. Ten chrupiący deser z jabłkami stanie się twoim ulubionym
To ciasto będzie hitem na komuniach. Przepis na nie podała siostra Anastazja