Reklama
Reklama

​Przepis na ten sernik dyniowy zdradziła mi babcia. Szybki, prosty i nie wymaga pieczenia

Trudno wyobrazić sobie jesień bez dyniowych przepisów, jednym z łatwiejszych jest sernik. Ciasto to nie wymaga pieczenia i jest pyszne — w mgnieniu oka zniknie z blaszki. Co więcej, jest bezglutenowe, więc nada się dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Babcia zdradziła mi przepis, który wyjdzie każdemu. Takie ciasto można przygotować zarówno na weekend bez okazji, jak i rodzinne imprezy.

Dynia to warzywo, szczególnie chętnie wykorzystywane jesienią, jest ona wszechstronna i sprawdza się do wielu przepisów. Przygotowując purée z dyni, będzie można je użyć do zup, ciast, kawy i mnóstwa innych. Na początek wystarczy kupić ładną dynię.

Jak zrobić purée z dyni?

Obecnie trwa najlepszy okres na zakup dyni — można zrobić zapas, gdyż przygotowane purée z dyni nadaje się do mrożenia i późniejszego wykorzystania. Można je przechowywać w zamrażalce do ok. 6 miesięcy. Jedną z lepszych odmian do pieczenia jest dynia Hokkaido. 

Dynię umyj i osusz, przekrój na pół, a następnie jeszcze na dwa kawałki (może być więcej jeśli dynia jest duża). Usuń gniazda nasienne oraz ogonek. Kawałki układaj skórą do dołu na blasze i wkładaj do rozgrzanego piekarnika (185 st. C). Przy opcji pieczenia góra-dół dynia powinna być gotowa w 35-45 minut. W przypadku termoobiegu zmniejsz temperaturę o 10 st. C.

Używając odmiany Hokkaido, nie trzeba zdejmować skóry, niemniej w przypadku innych lepiej ją ściągnąć. Upieczone kawałki należy zblendować — nieco przyrumienione końce można odciąć i dodać np. do sałatki. 

Sprawdź także: Przepis na biszkopt bez mąki. Wychodzi lekki, puszysty i rośnie do nieba

Sernik dyniowy — przepis 

Po przygotowaniu purée, zrobienie sernika jest bardzo szybkie i proste, będziesz potrzebować do tego: 

  • 400 g purée z dyni 
  • 200 g biszkoptów (w przypadku ciasta bez glutenu wybierz wersje bezglutenowe lub całkowicie je pominąć) 
  • 400 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 250 g mascarpone lub serka waniliowego serka homogenizowanego
  • 50 g cukru pudru 
  • 25 g żelatyny 
  • 1 łyżeczki przyprawy korzennej 
  • 2 pomarańcze

Przygotuj dużą tortownicę i biszkopty — możesz również pominąć ten krok jeśli ich nie masz lub nie znalazłeś bezglutenowych — następnie wyciśnij sok z jednej pomarańczy i namocz w nim biszkopty, ułóż je w tortownicy. Sok z drugiej pomarańczy wykorzystaj do rozpuszczenia żelatyny. Na początek namocz żelatynę w 1/4 soku i odstaw do napęcznienia. Przygotuj kąpiel wodą (dwa garnki w jednym gotująca się woda, w drugim sok z pomarańczy) dla reszty soku, dodaj żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia, nie doprowadź do wrzenia soku. 

Ostudź sok z żelatyną i dodaj do purée, kolejno dodawaj przyprawę korzenną i po łyżce serka wciąż miksując. Na koniec dodaj ubitą śmietankę i ostrożnie wymieszaj wszystko łyżką. Przełóż na tortownicę i wstaw do lodówki na ok. 3 godziny. Gotowy sernik możesz ozdobić np. polewą czekoladową z dodatkiem ekstraktu z pomarańczy. 

Zobacz też:

Jesienią gotuję w każdy weekend. Rozgrzewa, a do tego wzmacnia stawy

Grzyby gotuj dokładnie tyle minut. Inaczej stracą smak i konsystencję

By zrobić te bułki wystarczą 3 składniki. Rodzina zajada się nimi na okrągło

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta bez pieczenia