Przepis na ten sernik dyniowy zdradziła mi babcia. Szybki, prosty i nie wymaga pieczenia
Trudno wyobrazić sobie jesień bez dyniowych przepisów, jednym z łatwiejszych jest sernik. Ciasto to nie wymaga pieczenia i jest pyszne — w mgnieniu oka zniknie z blaszki. Co więcej, jest bezglutenowe, więc nada się dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Babcia zdradziła mi przepis, który wyjdzie każdemu. Takie ciasto można przygotować zarówno na weekend bez okazji, jak i rodzinne imprezy.
Dynia to warzywo, szczególnie chętnie wykorzystywane jesienią, jest ona wszechstronna i sprawdza się do wielu przepisów. Przygotowując purée z dyni, będzie można je użyć do zup, ciast, kawy i mnóstwa innych. Na początek wystarczy kupić ładną dynię.
Obecnie trwa najlepszy okres na zakup dyni — można zrobić zapas, gdyż przygotowane purée z dyni nadaje się do mrożenia i późniejszego wykorzystania. Można je przechowywać w zamrażalce do ok. 6 miesięcy. Jedną z lepszych odmian do pieczenia jest dynia Hokkaido.
Dynię umyj i osusz, przekrój na pół, a następnie jeszcze na dwa kawałki (może być więcej jeśli dynia jest duża). Usuń gniazda nasienne oraz ogonek. Kawałki układaj skórą do dołu na blasze i wkładaj do rozgrzanego piekarnika (185 st. C). Przy opcji pieczenia góra-dół dynia powinna być gotowa w 35-45 minut. W przypadku termoobiegu zmniejsz temperaturę o 10 st. C.
Używając odmiany Hokkaido, nie trzeba zdejmować skóry, niemniej w przypadku innych lepiej ją ściągnąć. Upieczone kawałki należy zblendować — nieco przyrumienione końce można odciąć i dodać np. do sałatki.
Sprawdź także: Przepis na biszkopt bez mąki. Wychodzi lekki, puszysty i rośnie do nieba
Po przygotowaniu purée, zrobienie sernika jest bardzo szybkie i proste, będziesz potrzebować do tego:
- 400 g purée z dyni
- 200 g biszkoptów (w przypadku ciasta bez glutenu wybierz wersje bezglutenowe lub całkowicie je pominąć)
- 400 ml śmietanki 30% lub 36%
- 250 g mascarpone lub serka waniliowego serka homogenizowanego
- 50 g cukru pudru
- 25 g żelatyny
- 1 łyżeczki przyprawy korzennej
- 2 pomarańcze
Przygotuj dużą tortownicę i biszkopty — możesz również pominąć ten krok jeśli ich nie masz lub nie znalazłeś bezglutenowych — następnie wyciśnij sok z jednej pomarańczy i namocz w nim biszkopty, ułóż je w tortownicy. Sok z drugiej pomarańczy wykorzystaj do rozpuszczenia żelatyny. Na początek namocz żelatynę w 1/4 soku i odstaw do napęcznienia. Przygotuj kąpiel wodą (dwa garnki w jednym gotująca się woda, w drugim sok z pomarańczy) dla reszty soku, dodaj żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia, nie doprowadź do wrzenia soku.
Ostudź sok z żelatyną i dodaj do purée, kolejno dodawaj przyprawę korzenną i po łyżce serka wciąż miksując. Na koniec dodaj ubitą śmietankę i ostrożnie wymieszaj wszystko łyżką. Przełóż na tortownicę i wstaw do lodówki na ok. 3 godziny. Gotowy sernik możesz ozdobić np. polewą czekoladową z dodatkiem ekstraktu z pomarańczy.
Zobacz też:
Jesienią gotuję w każdy weekend. Rozgrzewa, a do tego wzmacnia stawy
Grzyby gotuj dokładnie tyle minut. Inaczej stracą smak i konsystencję
By zrobić te bułki wystarczą 3 składniki. Rodzina zajada się nimi na okrągło