Reklama
Reklama

Przepis na owocowe galaretki z cukrem rodem z PRL-u. Zrobisz je z 3 składników

W czasach PRL-u powstało wiele deserów, które do dziś wywołują falę wspomnień z dzieciństwa. Należą do nich m.in. ciepłe lody, krem sułtański, kogel-mogel i owocowe galaretki z cukrem. Tym razem przedstawiamy przepis na tę ostatnią słodką przekąskę. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie 3 składników.

Owocowe galaretki z cukrem były hitem na bazarach w PRL-u. Sprzedawano je wówczas na wagę. Dziś nie są już aż tak popularne, dlatego nie zawsze znajdziemy te słodkości w każdym sklepie. Właśnie dlatego trzeba zakasać rękawy i zabrać się za ich przygotowanie. Przepis jest dziecinnie prosty. Poradzi sobie z nim nawet największe beztalencie kulinarne.

Składniki na owocowe galaretki z cukrem

Do zrobienia owocowych galaretek z cukrem potrzebujemy tylko 3 popularnych składników. Bardzo możliwe, że masz już je w domu. Jeśli jednak nie, to kupisz te produkty w każdym sklepie osiedlowym

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia owocowych galaretek z cukrem? Oto krótka lista:

  • 500 ml soku z pomarańczy;
  • 100 g cukru;
  • 75 g żelatyny.

Zamiast soku wyciśniętego z pomarańczy, możemy użyć takiego z kartonu o ulubionym smaku. Musimy jednak pamiętać, że takie produkty często zawierają cukier, dlatego należy zmniejszyć ilość słodzidła dodawanego w trakcie przygotowania deseru. 

Przepis na owocowe galaretki z cukrem

Żeby zrobić owocowe galaretki z cukrem, na początek musimy wycisnąć sok z pomarańczy. Następnie przecedzamy go przez sitko, aby pozbyć się miąższu z owocu. 

W kolejnym kroku przelewamy sok do garnka i dodajemy do niego cukier. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu, aż słodzidło ulegnie rozpuszczeniu. Pamiętajmy, aby cały czas mieszać płyn. 

Po rozpuszczeniu cukru dodajemy do soku żelatynę i całość ponownie mieszamy, a następnie odstawiamy na kilkanaście minut, żeby płyn stężał. 

Takie tężejące galaretki przelewamy do foremek, uprzednio wyłożonych folią spożywczą. Możemy też użyć papilotek do babeczek. 

Tak przygotowane galaretki wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyjmujemy je z foremek, kroimy nożem na mniejsze kawałki i na koniec obtaczamy w cukrze

Zobacz też:

Zapomnij o bułce tartej. Panieruj kotlety w tym, a będą palce lizać

Zamiast kupować, zrób domowe płatki śniadaniowe. Są tańsze i mają mniej cukru

Szybka chałka bez wyrabiania ciasta. Podana z konfiturą zachwyci rodzinę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski