Przepis na jesienne kruche ciasto z owocami. Smakuje jak z najlepszej kawiarni
Z drzew spadają jabłka oraz gruszki i aż proszą się o zebranie. Nie zwlekaj dłużej, użyj tych darów natury do przygotowania najlepszego jesiennego ciasta. Soczyste, sezonowe owoce smakują wspaniale na delikatnym kruchym cieście. Podane z gałką lodów waniliowych gwarantują niesamowite doznania smakowe.
Jesienią ochoczo zabieramy się za przygotowanie ciasta z jabłkami albo gruszkami. A co gdyby połączyć te dwa rodzaje owoców w jednym wypieku? Wówczas powstanie mieszanka doskonała. Ten jesienny deser nie tylko zachwyca smakiem, ale też wyglądem. Do tego robi się go niezwykle łatwo. Przedstawiamy przepis.
Ten wypiek powstaje z typowych składników na kruche ciasto, które znajdziemy w każdym sklepie. O tej porze roku jabłka i gruszki zbierzemy w sadzie albo kupimy w niskiej cenie. Całość dopełniają powidła śliwkowe i żurawina, które jednocześnie dodają subtelnej słodyczy i kwaskowatego akcentu. Z kolei cynamon daje cudowny aromat.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia jesiennego kruchego ciasta z owocami? Oto lista:
- 350 g mąki pszennej;
- 200 g zimnego masła;
- 70 g kwaśnej śmietany 18 proc.;
- 50 g cukru;
- 2 żółtka;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 400 g jabłek;
- 300 g gruszek;
- 50 g żurawiny suszonej;
- 3 łyżki powideł śliwkowych;
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka cynamonu.
- Kruche ciasto: w misce łączymy mąkę pszenną, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy zimne masło i całość siekamy nożem lub ścieramy w palcach do momentu, aż powstanie kruszonka. Potem dorzucamy żółtka, dolewamy śmietanę i zagniatamy masę. Formujemy z niej kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Owocowe nadzienie: jabłka i gruszki obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Następnie mieszamy je w misce z żurawiną i obsypujemy cynamonem oraz skrobią ziemniaczaną.
- Formowanie ciasta: masę wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 2 części - jedna z nich musi być nieco większa i to właśnie nią oblepiamy dno i boki tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Spód smarujemy powidłami i wykładamy owoce, a potem rozsypujemy drugą część ciasta jako kruszonkę.
- Pieczenie: tak przygotowane kruche ciasto z jabłkami i gruszkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut, do momentu, aż będzie złociste.
- Propozycje podania: wypiek serwujemy z gałką lodów waniliowych albo z bitą śmietaną - efekt "wow" gwarantowany.
Zobacz też:
Te ciastka robię w 20 minut z 3 składników. Znikają z talerza, zanim zdążą ostygnąć
W tej zapiekance znajdziesz wszystko, co potrzebne na obiad. Idealna na jesień
To nie resztki z lodówki, ale świetny dodatek do rosołu. Podbija smak lepiej, niż cebula