Reklama
Reklama

Przepis na jesienne kruche ciasto z owocami. Smakuje jak z najlepszej kawiarni

Z drzew spadają jabłka oraz gruszki i aż proszą się o zebranie. Nie zwlekaj dłużej, użyj tych darów natury do przygotowania najlepszego jesiennego ciasta. Soczyste, sezonowe owoce smakują wspaniale na delikatnym kruchym cieście. Podane z gałką lodów waniliowych gwarantują niesamowite doznania smakowe.

Jesienią ochoczo zabieramy się za przygotowanie ciasta z jabłkami albo gruszkami. A co gdyby połączyć te dwa rodzaje owoców w jednym wypieku? Wówczas powstanie mieszanka doskonała. Ten jesienny deser nie tylko zachwyca smakiem, ale też wyglądem. Do tego robi się go niezwykle łatwo. Przedstawiamy przepis. 

Składniki na jesienne kruche ciasto z jabłkami i gruszkami

Ten wypiek powstaje z typowych składników na kruche ciasto, które znajdziemy w każdym sklepie. O tej porze roku jabłka i gruszki zbierzemy w sadzie albo kupimy w niskiej cenie. Całość dopełniają powidła śliwkowe i żurawina, które jednocześnie dodają subtelnej słodyczy i kwaskowatego akcentu. Z kolei cynamon daje cudowny aromat. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia jesiennego kruchego ciasta z owocami? Oto lista:

  • 350 g mąki pszennej;
  • 200 g zimnego masła;
  • 70 g kwaśnej śmietany 18 proc.;
  • 50 g cukru;
  • 2 żółtka;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 400 g jabłek;
  • 300 g gruszek;
  • 50 g żurawiny suszonej;
  • 3 łyżki powideł śliwkowych;
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka cynamonu. 

Przepis na jesienne kruche ciasto z jabłkami i gruszkami krok po kroku

  1. Kruche ciasto: w misce łączymy mąkę pszenną, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy zimne masło i całość siekamy nożem lub ścieramy w palcach do momentu, aż powstanie kruszonka. Potem dorzucamy żółtka, dolewamy śmietanę i zagniatamy masę. Formujemy z niej kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut
  2. Owocowe nadzienie: jabłka i gruszki obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Następnie mieszamy je w misce z żurawiną i obsypujemy cynamonem oraz skrobią ziemniaczaną
  3. Formowanie ciasta: masę wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 2 części - jedna z nich musi być nieco większa i to właśnie nią oblepiamy dno i boki tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Spód smarujemy powidłami i wykładamy owoce, a potem rozsypujemy drugą część ciasta jako kruszonkę
  4. Pieczenie: tak przygotowane kruche ciasto z jabłkami i gruszkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut, do momentu, aż będzie złociste. 
  5. Propozycje podania: wypiek serwujemy z gałką lodów waniliowych albo z bitą śmietaną - efekt "wow" gwarantowany. 

Zobacz też:

Te ciastka robię w 20 minut z 3 składników. Znikają z talerza, zanim zdążą ostygnąć

​W tej zapiekance znajdziesz wszystko, co potrzebne na obiad. Idealna na jesień

To nie resztki z lodówki, ale świetny dodatek do rosołu. Podbija smak lepiej, niż cebula

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta